09:59 / 27.05.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Krstičević: U ovoj godini vojska će ispuniti tri prioritetna cilja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Promaknuta su 142 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, 14 časnica i 128 časnika.
U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovali su na svečanosti imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde. 

Inicijativu za to dao je ministar Krstičević početkom 2017. Predloženo je imenovanje vojnih objekata i prostora po pojedincima odnosno postrojbama koji su imali velik doprinos u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tom je prilikom Krstičević najavio da su do kraja godine pred HV-om tri cilja. Prvi je ustrojavanje središta za borbenog vođu po uzoru na negdašnje Gardijsko središte za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran u Šepurinama.

- U rujnu ćemo otvoriti jedno takvo središte u Udbini, dok je drugi prioritet vraćanje vojske u Pulu i formiranje središta za besposadne zrakoplovne sustave, rekao je i dodao da je treći prioritet osnutak zapovjedništva za kibernetički prostor.

Na novinarsko pitanje ne bi li ovogodišnji prioritet trebala biti i nabava borbenih zrakoplova, Krstičević je odgovorio da je Ministarstvo obrane u fazi pripreme drugog pokušaja nabave te kako je važno da je Vlada odlučna riješiti to strateško pitanje.

Krstičević nije htio odgovarati na pitanja u vezi s rezultatima izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament. Kazao je da ne bi želio davati političke izjave.

Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga, kazao je da je ponosan što je načelnik Hrvatske vojske u skladu s onim što je HV radila u Domovinskom ratu.

- Prije svega, Hrvatska vojska obranila je i oslobodila svoju zemlju. U tom kontekstu uvijek se sjećamo i odajemo počast našim prijateljima koji su poginuli i dali svoje živote u Domovinskom ratu, a njihovim obiteljima izražavamo jednu veliku zahvalnost. Danas je vojska spremna izvršavati sve zadaće koje su joj ustavom i zakonom date, kako obraniti integritet i cjelovitost, tako i sudjelovanje u misijama i operacijama, rekao je među ostalim načelnik Šundov.

U povodu Dana Oružanih snaga RH predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je 142 pripadnika Oružanih snaga, 14 časnica i 128 časnika, a pohvalu je dobilo deset pripadnika OS-a RH.

U čin brigadira promaknuti su pukovnici: Mladen Getz, Jadranko Jambrec, Marin Kostelac, Denis Kovačević, Ivica Petrić, Nediljko Sirić, Valentin Skroza, Snježana Tomić, Mladen Viher, Mile Vukičević i Tomislav Zeko.
Promaknuto je 37 bojnika u čin pukovnika i dva kapetana korvete u čin kapetana fregate (među kojima dvije bojnice u čin pukovnice).

Promaknuta su 43 satnika u čin bojnika i četiri poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete (među kojima tri satnice u čin bojnice).

U činove viših časnika promaknuto je ukupno 97 časnika, među kojima je šest žena. Promaknuto je 38 natporučnika u čin satnika i jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda (među kojima osam natporučnica u čin satnice).

Promaknuto je šest poručnika u čin natporučnika. U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 45 časnika, među kojima je osam žena. Pohvaljeno je deset pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalu vrhovne zapovjednice dobili su: brigadir Emilio Turina, brigadir Slaven Pedić, brigadir Bruno Špoljar, kapetan bojnog broda Milenko Crljen, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Ante Lovrić, bojnik Mirko Mihić, satnica Marijana Maljak, satnik Zlatko Pranjić i časnički namjesnik Goran Brnelić, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!