16:55 / 11.11.2018.

Autor: T.V./HRT/Hina

Krstičević: U prve dvije godine mandata 'satrao sam se do boli'

-

-

Foto: - / -

Ministar Krstičević je odluku Vlade RH o kupnji vojnih zrakoplova nazvao velikom za buduće generacije. Kupili smo korištene zrakoplove jer moramo voditi brigu i o poljoprivredi, školstvu, zdravstvu i lokalnoj zajednici, objasnio je.
Polaganjem vijenaca na gradskom groblju - obilježena je 29. obljetnica dubrovačkog HDZ-a. Ondje je bio i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao kako su polovni vojni zrakoplovi F-16 Barak, koje je Hrvatska kupila od Izraela, korišteni onoliko koliko Hrvatskoj treba, a da će naša djeca jednog dana kupiti nove, za što kroz balansirani proračun treba osigurati infrastrukturu.

Krstičević je odluku Vlade RH o kupnji vojnih zrakoplova nazvao velikom za buduće generacije. "Svaka vlada do naše je nalazila načina da to ne provede, a mi jesmo. Nismo ih kupili kako bismo nekome prijetili, već da bi Hrvatska bila sigurna. Nije isto dati tri milijarde kuna za korišteni F-16 ili osam milijardi kuna za novi Gripen ili 11 milijardi za novi F-16. Kupili smo korištene zrakoplove jer moramo voditi brigu i o poljoprivredi, školstvu, zdravstvu i lokalnoj zajednici", objasnio je Krstičević.

Smatra kako svatko od ministara u Vladi RH u svom resoru čini maksimum, a da se on sa svojim timom u prve dvije godine mandata 'satrao do boli'. "Ono što smo rekli odraditi u četiri godine, odradili smo već nakon dvije. Zaustavili smo pad proračuna za vojsku pa ga i povećali, vratili smo vojsku narodu, u Vukovar, Istru, Sinj i Ploče, a krajem godine vraćamo 'Pume' u Varaždin. Vratili smo dostojanstvo vojniku, a donijeli smo i Strategiju nacionalne sigurnosti. Ljudi imaju osjećaj sigurnosti, bez koje nema razvoja", rekao je Krstičević.

Naglasio je kako je u dvije godine Plenkovićeva Vlada učinila Hrvatsku boljom, a i život je bolji. "Jasno da u nekim stvarima nismo zadovoljni i da smo mogli bolje, ali to je proces. Moramo dalje neumorno raditi za Hrvatsku, svatko u svom dijelu odgovornosti", istaknuo je Krstičević.

Najavio je kako će u 2019. godini proračun Ministarstva obrane biti usmjeren na daljnje jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske. "Bavit ćemo se ljudima jer čovjek je najvažniji dio obrambenog sustava. Želimo bolji standard vojnika, dočasnika i časnika. Vojsku ojačavamo sustavno, a s ciljem čuvanja naše Hrvatske", rekao je Krstičević.

Na pitanje novinara da komentira izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako, osim Rumunjske i Mađarske, nitko u regiji nema kvalitetnu vojsku kao Srbija, Krstičević je podsjetio kako je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu. "U ovom se tjednu sjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje, ogromne agresije na Hrvatsku. Hrvatski narod nije imao vojsku, već je stvorena u  Domovinskom ratu. Najprije smo se obranili, a potom i oslobodili domovinu. Danas je Hrvatska vojska moćna i snažna. Nikad više nitko neće ugroziti Hrvatsku", rekao je Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!