23:10 / 10.12.2019.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

Krstičević: U Zemuniku može biti novi NATO-ov centar izvrsnosti

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zračnoj bazi u Zemuniku svečano je otvoreno Međunarodno središte za izobrazbu specijalnih zračnih snaga. U središtu će se kroz teoretsku i višetjednu letačku izobrazbu uvježbavati posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u vojarni u Zemuniku otvorio je Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP), ističući kako taj centar ima potencijal postati novi NATO-ov centar izvrsnosti.

- MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal postati novi NATO centar izvrsnosti. Ovo je potvrda Hrvatske kao vjerodostojne NATO članice. Hrvatska od danas više nije sama. Gradimo nove sposobnosti za Hrvatsku vojsku, za Hrvatsku, za NATO i ono što je još važnije, gradimo budućnost zajedno s našim partnerima i saveznicima, poručio je Krstičević. Istaknuo je kako je ponosan što će se u Zemuniku obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga, što pokazuje koliko je moćna i respektabilna Hrvatska vojska.

U novootvorenom Centru, u koji je uloženo 11 milijuna eura, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku obučavat će se posade višenamjenskog helikoptera za specijalne zračne operacije iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako se uspostavom MSAP-a stvaraju uvjeti za obuku u vrlo složenim različitim uvjetima, koji će omogućiti dostizanje zacrtanih ciljeva sposobnosti svake od zemalja koje doprinose MSAP-u.

- Preuzimanjem tih ciljeva sposobnosti Hrvatska je bila svjesna implicitnih obveza, ali i vrijednosti koje te sposobnosti donose Hrvatskoj vojsci i dodatnih sposobnosti poput borbenog traganja i spašavanja. S obzirom na to da Bugarska, Mađarska i Slovenija imaju iste ciljeve sposobnosti, pokrenuta je inicijativa o otvaranju zajedničkog središta za obuku specijalnih zračnih snaga", objasnio je Šundov.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Camille Grand rekao je da se razvojem sposobnosti specijalnih zračnih snaga pokazuje sva NATO-ova mogućnost razvoja novih vojnih sposobnosti.

U sklopu svečanog otvorenja Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su vježbu koja prikazuje infiltraciju u terorističku ćeliju. Vježba je završila demonstracijom sposobnosti vehicle interdiction s dva helikoptera Mi-171Sh uz overwatch s dva helikoptera OH-58D.

Vježba u Zemuniku - Neutralizirani teroristi, specijalci svi na broju

Dan uoči, u Zemuniku je održana vojna vježba koja je pokazala kako će sve to izgledati.

Najprije su ih avioni locirali. Stigli su snajperisti i zauzeli poziciju. Oklopna vozila otvaraju paljbu, no žilavi teroristi i dalje pružaju otpor.

Slijedio je završni udar. Borbeni helikopteri Kiowe načeli su neprijatelja iz zraka, a zatim Specijalne zračne snage opremljene najsuvremenijom opremom upadaju u neprijateljsko gnijezdo. Laseri, kamere i druga suvremena oprema ne pruža puno šanse neprijatelju.

Neutraliziran je neprijatelj, a specijalci svi na broju, krajnji je ishod vježbe koja zorno ocrtava realnu kriznu situaciju.

- Naravno da nije lako ovo dostići, ali ono što možete vidjeti  je integracija zemaljskih i zračnih snaga i to je glavni naglasak obučnog centra, rekao je pukovnik Mirko Bošnjak.

A od danas i službeno Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga koje će se slati u međunarodne vojne misije. Za sada u središtu se obučavaju specijalci i piloti iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i Hrvatske, no i ostalih članica NATO-a. 

Riječ je o jedinstvenom središtu pod patronatom NATO-a. Zadar i Zemunik nisu slučajno odabrani.

- Znači imamo mogućnost letenja u planinskim uvjetima, ravnici i iznad mora, također i na velikim vrućinama i iznad snježnih površina, objašnjava pukovnik Tomislav Pušnik, direktor, MSAP TC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!