14:54 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Krstičević: Vučić se treba ispričati ; Jandroković: Vučić se treba očitovati

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje je li možda trebalo pričekati da se smire napetosti u odnosima između dviju zemalja, nije želio jasno odgovoriti. Uputio je novinare da to pitaju predsjednicu.
Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je nakon sjednice Vlade da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

"Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moja zadaća danas je jačati sustav sigurnosti, jačati sustav vojske. Jasno je da trebamo gledati na budućnost. Ali je minimum isprika", dodao je. Na pitanje slaže li se Vlada s tim posjetom u ovom trenutku ili je možda trebalo pričekati da se smire aktualne napetosti u odnosima između dviju zemalja, Krstičević nije želio jasno odgovoriti. Uputio je novinare da to pitanje postave predsjednici Republike.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da još ne zna hoće li se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem jer još nema informacije o službenom dijelu programa njegova posjeta. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović očito je procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsjednikom Srbije. "Vjerujem da za to postoje dobri razlozi i očekujem da će sadržaj i ishod tog sastanka biti koristan i da će doprinijeti sveukupnom razvoju odnosa između dviju država", rekao je Jandroković.

Na upit kako ocjenjuje trenutak sastanka, Jandroković je rekao da zadnjih nekoliko dana nije bilo ohrabrujućih znakova da bi moglo doći do pomaka u hrvatsko-srpskim odnosima. Naglasio je kako je Hrvatskoj posebno bilo neprihvatljivo ponašanje srpskih predstavnika u vezi izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku, jer se radi o manipulaciji žrtvama, što "nije poslužilo na čast onima koji su tu izložbu radili". Smatra da je rješavanje problema nestalih jedno od najvažnijih pitanja između dviju zemalja, ali je bitno razgovarati i o mogućoj suradnji danas te onom što će se događati u budućnosti. Upitan treba li se Vučić ispričati za ono što je govorio u Glini 90-tih godina, odgovorio je kako je to delikatno pitanje ali očekuje da će se Vučić na određeni način očitovati o svojoj ulozi u 90-tim godinama tijekom velikosrpske agresije.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!