15:32 / 26.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Krstičević: Vulin i ja smo dva različita svijeta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je vlada Republike Srbije proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim, u Hrvatskoj su slijedile brojne reakcije.
Nakon što je vlada Republike Srbije proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim, u Hrvatskoj su slijedile brojne reakcije.

Krstičević je kazao da su on i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin dva različita svijeta. Nikad ne činim drugome ono što ne bih želio da drugi čine meni. Takav sam bio u ratu, a takav sam i kao ministar. Odluka Vlade Republike Hrvatske bila je opravdana. To bi napravila svaka suverena i moderna država, kazao je Krstičević.

Naša odluka, odluka države, bila je opravdana. To je bio naš odgovor na provokacije gospodina Vulina i to bi napravila svaka suverena, moderna država koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima. Ja nisam nikada nikoga vrijeđao. Nisam rekao nešto što nije istina, nisam odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio, međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka vlade Republike Srbije i ja se s tom odlukom mogu nositi, rekao je Krstičević.

Ova odluka više govori o njima. Možda je razlog ove odluke moje sudjelovanje u Domovinskom ratu, možda što sam bio zapovjednik 4. gardijske brigade, može biti puno razloga, dodaje.

Ja sam uvijek za suradnju, znate da i danas Hrvatska vojska puno surađuje sa svima, s našim partnerom SAD-om, Velikom Britanijom, Izraelom. Potrebna nam je suradnja, surađujemo s našim susjednim državama i uvijek Hrvatska želi suradnju, dijalog, fokusiranost na budućnost i to je ta Hrvatska, članica NATO-a, članica Europske unije, koja je usmjerena na budućnost, to je ozbiljna, moderna država koju imamo, kazao je ministar Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je prijepodne, prije srbijanske odluke o ministru Krstičeviću, da ga ne zabrinjava moguća odluka Vlade Republike Srbije. Pozvao je Srbiju da se pozabavi stanjem u svojoj državi, suoči se sa činjenicama iz novije povijesti te osobama koje i danas prema Hrvatskoj upućuju ratno huškačke poruke.

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je da uspoređivati neusporedivo nije dobro. Ministar iz Srbije koji ima takav status u Hrvatskoj trebao je takav status dobiti i bitno ranije zbog svojih izjava i stavova o Republici Hrvatskoj. To nisu samo izjave mržnje i netrpeljivosti, nego je i nedostojno ministra. Ja se ne sjećam da je ijedan ministar Vlade RH bio bilo kojom prigodom nepriličan u svojim izjavama, izjavio je Marić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da nije primjereno što je Srbija reagirala protumjerom kad je Hrvatska branila svoje dostojanstvo. To se dogodi kada se ljudi bave poviješću, rekao je te je Srbiju pozvao da se okrene budućnosti. Stvarno želim vidjeti Srbiju kao dio europske zajednice. Treba joj pomoći na tom putu. Mislim da Hrvatska stoji na raspolaganju da joj se pomogne. No oni se jasno trebaju distancirati i isključiti iz svog političkog života ovakve političke eskapade. Tako se u Europu ne ide. Osuđujemo sve ono što je Vojislav Šešelj radio zadnjih 10-ak dana, a i zadnjih desetaka godina. Očekujemo da srpska politika to jasno osudi. Nije primjereno da se nekom protumjerom Hrvatskoj uzvrati, kada je Hrvatska samo branila svoj integritet i dostojanstvo, dodaje Vrdoljak.

Franko Vidović, član Predsjedništva SDP-a, kazao je da mu današnja odluke srbijanske vlade izgledao kao dogovor HDZ-a i Vučićeve stranke. Manje je bitno kome je zabranjen ulazak u Srbiju ili ulazak u Hrvatsku. Više je bitno da su odnosi između dvije države na najnižoj razini u zadnjih 10-15 godina. To je ono što nas treba zabrinjavati, izjavio je Vidović i dodao kako smatra preuranjenim nedavni odlazak hrvatske delegacije iz Beograda.

Međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković istaknuo je da koliko zna, nijedan ministar u Vladi RH nije davao neprimjerene izjave niti insinuirao bilo što neprihvatljivo kao što je to činio Vulin. Također, relativizacija onoga što je Šešelj učinio od strane predsjednika Srbije i izostanak odlučne reakcije i isprike nikako nije poboljšala situaciju. U takvim uvjetima, ovaj potez srbijanske vlade neće doprinjeti smirivanju tenzija među našim zemljama, smatra Hajduković.

S obzirom da se srbijanska strana odlučila da proglasi personom non gratom ministra obrane RH čini se da su se u Srbiji odlučili današnju odluku prikazati kao neku vrstu diplomatskog ekvivalenta, jer je ministar obrane Srbije Vulin proglašen u Hrvatskoj. Međutim, iako nisam politička istomišljenica s ministrom Krstičevićem, nije mi poznato da je on ikada odlazio u Srbiju i tamo držao huškačke govore za razliku od ministra Vulina, izjavila je među ostalim Vesna Pusić (GLAS).

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, smatra da HDZ profitira od ove krize u odnosima dviju država. Vučićevi naprednjaci čine sve kako bi HDZ-u, koji čini istu političku obitelj u EP-u, pomogli da povrate potporu biračkog tijela koju su izgubili zbog glasovanja za Istanbulsku konvenciju. Krstičević i HDZ ovakvim potezom mogu samo profitirati, izjavio je.

Josip Đakić kazao je da je odluka Srbije dokaz njihove drskosti i bezobraštine. Nastavljaju s trendom uvreda i pogrešnih odluka. Tako se ne gradi prijateljstvo i dobrosusjedstvo. Tako se ne ide u Europu. U svemu što rade nisu iskreni kao niti Vučićev posjet Hrvatskoj, kazao je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!