18:15 / 17.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Krstulović Opara: Objavimo rat raku!

-

-

Foto: - / -

Brojke kažu da će se svaka 4. osoba suočiti s rakom, brojke zapravo upozoravaju na mogućnost epidemija, rekao je splitski gradonačelnik.
Na sedmoj konferenciji Fight & Win u organizaciji Dubravke Šuice, članice neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu za borbu protiv raka, liječnici i pacijenti iznijeli su svoja iskustva. Posebno emotivno govorio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Borba protiv raka nije obična borba koju vodimo na raznim područjima svoga života, ona je ključno pitanje koje se ne veže samo za pacijente, nego za cijelo društvo. Jer brojke kažu da će se svaka četvrta osoba suočiti s rakom, brojke zapravo upozoravaju na mogućnost epidemija, rekao je splitski gradonačelnik.

Zbog toga smatra iznimno važnim imati Nacionalni plan koji će postati alat u objavi rata raku. Taj je dokument, smatra Opara, toliko važan koliko je i Strategija nacionalne sigurnosti jer brine o našim ljudima i za našu Domovinu. Vodimo računa o tome i objavimo rat raku, poručio je.

- Čak niti moje osobno iskustvo, obiteljsko iskustvo raka u obitelji u djetinjstvu i ranoj mladosti mi nije pomoglo da se snažnije oduprem tom prvom trenutku, međutim odmah sam našao snagu, našao povjerenje, digao se iz prašine, otresao je sa sebe i rekao - idem se boriti, izjavio je Krstulović Opara.

Upozorio je da je vrlo važno osigurati oboljelom čovjeku normalan život.

- Dajte mu pravo na rad, nemojte ga stigmatizirati, on može biti kompletna osoba kada ima svoje dostojanstvo. Jedini je to put kojim možemo doći do cilja -  a cilj je pobjeda nad bolesti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!