14:34 / 12.11.2021.

Autor: B.A./HRT

Capak prozvao "kvaziznanstvenike": "To su nepobitne znanstvene činjenice"

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite pozvao "znanstvenike i kvaziznanstvenike" da ne preispituju nepobitne znanstvene činjenice o cijepljenju.

Capak se na kraju konferencije požalio kako se neprekidno preispituju neke, u ovom trenutku, nepobitne znanstvene činjenice.


- Mi sada imamo nekoliko znanstvenih činjenica vezano uz cijepljenje koje su ravne činjenici da je Zemlja okrugla. Ja ću ih sada ponoviti i bilo bi jako dobro kad neki znanstvenici i kvaziznanstvenici na svojim društvenim mrežama ne bi preispitivali trajno te odluke, dovodili ih u pitanje i tvrdili suprotno, rekao je Capak.


Te znanstvene činjenice, nastavio je, su sljedeće: cijepljene osobe višestruko manje obolijevaju od bolesti COVID-19, višestruko manje završavaju u bolnicama jer imaju višestruko manje teže oblike bolesti i višestruko manje umiru od onih koji su necijepljeni.


Druga znanstvena činjenica je da cijepljene osobe višestruko manje prenose zarazu od onih koji su necijepljeni, dodao je Capak i naglasio da se i cijepljeni i necijepljeni trebaju pridržavati klasičnih epidemioloških mjera.


- To su nepobitne znanstvene činjenice koje, mislim, da u ovom trenutku, sada, nakon godinu i 10 mjeseci ove epidemije, ne bi trebalo preispitivati, zaključio je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!