12:41 / 24.07.2018.

Autor: H.Š. / S.F. / HRT

Krv iz Slavonije ide i na more

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U KBC-u Osijek ljeti je pojačana potreba za svim krvnim grupama, a šalju ih i bolnicama na obali.
U KBC-u Osijek ljeti je pojačana potreba za svim krvnim grupama. Iz te se bolnice krv i krvni pripravci šalju u sedam zdravstvenih ustanova, a tijekom turističke sezone pomaže se i bolnicama na moru.

KBC Split prikupio 530 doza krvi

Josip Vengring
 krv je dao više od 20 puta. Vlastitim primjerom, kaže, želi i svojoj djeci pokazati kolika je važnost darivanja krvi, jer nikad se ne zna hoće li i njemu zatrebati ta životno važna tekućina. No to nisu njegovi jedini motivi. "Uvijek vidiš nekome prometna nesreća se desi, nema krvi, stalno bude na televiziji", rekao je.

Zaliha krvi zasad ima, poručuju iz osječkog KBC-a i Gradskog društva Crvenog križa. Ali uvijek je dobro na vrijeme apelirati.

"Ljeto je uvijek razdoblje kada su naši redovni davatelji, kao i većina nas, na godišnjem odmoru, tako da jednostavno smanjen je priljev davatelja na transfuziju i samim time, moramo katkada i apelirati na sve one koji još nisu dali krv da se na to odluče", objašnjava Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja GD-a Crvenog križa.

Marina Samardžija, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, poziva sve da daruju krv. "Kronološka i biološka dob ne moraju se podudarati. Ako je osoba starija od 65 godina, ako je ona dobrog zdravlja, može doći i pregledat će je liječnik specijalist i može također davati krv ", rekla je.

Krv se u osječkom Kliničkom bolničkom centru može dati svakodnevno tijekom radnoga tjedna te na drugim lokacijama u sklopu akcija darivanja krvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!