12:52 / 18.07.2020.

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/IMS/S.M./V.K./Hina

Kubiček: Ne treba zabraniti svadbe, već smanjiti broj uzvanika

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 36 novooboljelih od koronavirusa, a župan Božo Galić ustvrdio je kako je povećanje broja zaraženih posljedica većih okupljanja građana poput svadbi i sličnih prigoda.
Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je na području županije 36 novooboljelih od koronavirusa.

Covid-19 u Hrvatskoj - najnovije informacije

- To je brojka koja poziva na oprez i maksimalnu ozbiljnost. Radi se uglavnom o kontaktima i oboljelima koji su se najvjerojatnije zarazili na svadbenim svečanostima diljem Vukovarsko-srijemske županije. Trenutačno je 546 osoba u samoizolaciji, dodaje.

Naglasio je da je najveći dio kontakata detektiran, ali ističe da se radi o vrlo obimnom poslu koji će trajati još danima. S obzirom da su na svadbama česti bliski kontakti, a nerijetko se i dosta pleše, Kubiček je kazao da i epidemiolozi napominju kako su na takvim događanjima idealni uvjeti za širenje virusa.

- Jedino možemo pozvati sve na maksimalno odgovorno ponašanje kako bi što manje ljudi bilo u kontaktu na tim rizičnim okupljanjima s više od 100 osoba, izjavio je Kubiček

Izjavio je i da je za ovaj vikend prijavljeno 29 događanja s više od 100 osoba. Devet je svadbenih svečanosti, a ostalo su neke druge. Kazao je i da nije za ukidanje održavanja svadbenih svečanosti, već da se razmisli o tome da se na njima smanji broj uzvanika.  

Župan Božo Galić rekao je još prijepodne kako je povećanje broja zaraženih posljedica većih okupljanja građana poput svadbi i sličnih prigoda.

Među novooboljelima je po devet osoba iz Vinkovaca i Ivankova, četiri su iz Vukovara, po tri iz Starih Mikanovaca i Otoka, dva iz Gradišta, te po jedna iz Đeletovaca, Rokovaca, Tordinaca, Vođinaca, Tovarnika i Slakovaca, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

- Stanje je zabrinjavajuće, ali ne vrlo zabrinjavajuće. Prema Nacionalnom Stožeru išli smo s prijedlogom da se s brojem sudionika ograniče velika okupljanja', rekao je župan Božo Galić.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 186 osoba od kojih su 52 izliječene. U samoizolaciji se nalazi 546 osoba među kojima je 36 djelatnika iz sustava zdravstva
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!