Kufner: Probijena magična brojka od milijun najava

01.07.2020.

08:08

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

default error photo
Europska unija krajem prošlog tjedna napravila je popis na kojem je 15 država izvan Unije čiji će državljani moći slobodno putovati u Uniju.
Europska unija preporučila je otvaranje granica za 14 država. To su: Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterij za otvaranje je - da nema više od 16 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Odluka će se revidirati svaka dva tjedna. Granična politika suvereno je pravo svake članice pa je Hrvatska tom popisu dodala Bosnu i Hercegovinu.   

- Kakva je procedura prelaska granice?       

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner u emisiji Dobro jutro Hrvatska, rekao je da su to samo preporuke koje nisu obvezujuće, te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnoj razini.

- Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Europske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska. 

Kad je riječ o državljanima BiH, Kufner je rekao da oni prilikom ulaska u RH moraju dokazati razloge dolaska. 

Dodao je i kako je ukinuta mjera samoizolacije, te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici, jer pri ulasku u Hrvatsku i dalje se prikupljaju epidemiološki podatci kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti, na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice - https://entercroatia.mup.hr. Kufner je istaknuo kako je jutros probijena magična brojka od milijun najava, te da najviše participiraju Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Dodao je i da obrazac vrijedi 90 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!