15:10 / 31.12.2020.

Autor: HRT/E.L.S.

Kuhari pripremaju hranu za sve koji pomažu u Petrinji

-

-

Foto: - / -

Sada žele uspostaviti sabirni distribucijski centar u Zagrebu zajedno sa Crvenim križem tako da mogu uzimati hranu koja dolazi kod njih, kuhaju i distribuiraju s lokalcima.
Iako su potresi u Petrinji postali svakodnevica, s njima se i spava i budi, grad se čisti iz minute u minutu, iz sata u sat. Živo je i na trgu, priprema se hrana za sve koji pomažu Petrinji.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Razorni potresi u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu
➡️ Mobilne kućice za mještane Novog Sela Glinskog
➡️ MUP-ova snimka Petrinje iz zraka nakon potresa
➡️ Petrinja - razmišlja se i o režijama i kreditima najugroženijih
➡️ Okolica Siska: Zbog rascjepa kuća im tone

-  Sve pakiramo na monoporcije i tih 5000 porcija ćemo danas podijeliti,  razvozimo po selima - kaže Marin Medak, kuhar i vlasnik restorana koji se od prvog dana angažirao i organizira hranu za sve koji pomažu.

- Kuhamo tu, ekipa nam je iz Splita došla koja kuha 2000 porcije graha, do sada je skuhala i kuha još 2 tisuće kasnije, sutra nam lovačko društvo Petrinja dolazi, 800 porcija, mi svi kuhamo, za večeru još dolazi 1500 porcija, sutra nam dolazi 1500 porcija, kaže.

Richard Grujica, kuhar iz SAD-a, čiji su roditelji su Hrvati također pomaže.

- Čuo sam da ima puno prilika za pomoć i onda smo došli - kaže José Andrés iz World Central Kitchena. Neki su došli iz Njemačke, ja sam bio ovdje u Hrvatskoj i onda sam vidio sve što treba i radimo sve što možemo kako bi pomogli - poručuje.

Medak naglašava da je situacija takva da su restorani zatvoreni i s obzirom na to, nisu imali izbora nego se pridružiti jer su saznali, kaže, da Crveni križ nema kapacitete za ovolike količine. Radi se naime o desecima tisuća kućanstava.

Sada žele uspostaviti sabirni distribucijski centar u Zagrebu zajedno s Crvenim križem tako da mogu uzimati hranu koja dolazi kod njih, kuhaju i distribuiraju s lokalcima.

- Mi možemo kuhati, već smo na izmaku snaga, do sada smo pripremili skoro 12 tisuća porcija koji su iz našeg vlastitog novca. Možemo kuhati, ali nama su potrebne sirovine, potrebne su novci jer ne može se sve iz donacija - poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!