11:50 / 16.05.2019.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./P.F./Hina/HRT

Kujundžić: Drugi imaju za medicinu 5000 €, a mi 750€ po stanovniku

-

-

Foto: - / -

Bolnice veledrogerijama duguju 2,6 milijarde kuna. Dijagnoza je postavljena, no još nema odgovora tko će platiti lijekove.
Mjesec i pol nakon što su veledrogerije zaprijetile obustavom lijekova ako država ne podmiri dug bolnica, u Banskim dvorima održan je sastanak Andreja Plenkovića, ministra zdravstva i financija Milana Kujundžića i Zdravka Marića  s predstavnicima veledrogerija na kojem se pokušavalo pronaći neko rješenje.

Dospjeli dugovi bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal iznose 2,6 milijarde kuna. Pomaka nema. pa se tako umjesto dogovora dogodila odgoda. O konkretnim prijedlozima za rješavanje dugovanja razgovarat će za tjedan dana.

Ipak, predstavnik veledrogerija rekao je kako je ovo prvi premijer koji ih je uopće primio na ovakvu vrstu razgovora.

- U roku od 7 dana nam je obećao dati prvi dio nekakvog rješenja. Naš zahtjev je bio da se plati 50% dugova, dakle 1,3 milijarda kuna. Znamo da je to veliki novac, ali znamo i da je velika odgovornost na našim leđima, rekao je Ivan Klobučar, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

O velikom dugovanju u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

- Veledrogerije traže svoje novce, što je normalno. Mi u sustavu zdravstva koliko god smo se u zadnje dvije godine uspijevali se nositi s financijskim potrebama, svake godine novi lijekovi i novi ugradbeni materijali poskupljuju sustav i sada trebamo naći rješenje. Veledrogerije uistinu pokazuju razumijevanje tako da vjerujem da ćemo i ovaj puta iznaći rješenje i da neće biti ugroze opskrbe bolnica lijekovima, rekao je Kujundžić.

- Bolnice koje imaju najduža dugovanja su županijske bolnice. Ti dugovi su u formalno-pravnom smislu obveze županija. Neke bi mogle platiti a ne plaćaju, dok neke ne mogu. Naći ćemo formalno-pravni okvir i sve će biti u skladu sa zakonom. Ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti da bolnice ostanu bez lijekova, dodao je.

- Ako hoćemo u Hrvatskoj zadržati kvalitetu, zadržati sestre, zadržati liječnike,  primjenjivati nove lijekove moramo se pomiriti s činjenicom, koju nije popularno izreći, da sa 750 eura ne možemo pratiti sve - ili ćemo raditi dugove ili ćemo morati zaustavljati neke oblike liječenja što ne bi bilo dobro, izjavio je ministar zdravstva.

- Moramo povećati prihodovnu stranu za lijekove kako bismo mogli pratiti troškove. To nije problem administracije ili ravnatelja bolnice nego to je problem nas kao nacije s kojim se moramo nositi kao što se nose druge zemlje u svijetu, dodao je.

- Naglašavam da ćemo se sa 750 eura po glavi stanovnika teško moći nositi s potrebama dok je u svijetu potreba 5000 eura po glavi stanovnika za pratiti suvremenu medicinu, objasnio je ministar Kujundžić.

- To je proces koji pomalo moramo svi prihvatiti, ako hoćemo. A svi se kunemo da hoćemo pomoći bolesnima jer svi smo mi sutra bolesni, naši najbliži. Mislim da će nacija postići konsenzus kao što su to napravile i druge nacije u svijetu, rekao je završno ministar.

Problem dugova bolnica: Umjesto dogovora odgoda

Ranije danas ministar Kujundžić rekao je kako u Ministarstvu zdravstva nemaju te novce.

- Da smo imali te novce ne bismo stvorili ni dugove. Ali zajedno s Vladom u cjelini sigurno će se novci iznaći jer se dugovi moraju platiti i vratit, rekao je.

Sigurno će se jedan iznos žurno pronaći i u HZZO-u. Za to, kaže ravnatelj HZZO-a, treba osigurati pravni okvir, jer jedino što može je povećati limite pojedinim bolnicama.

- Vidjet ćemo, teška je situacija, borbena, ali nadamo se da ćemo naći nekskvo rješenje, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Dijagnoza je postavljena, no još nema odgovora tko će platiti lijekove.


Majetić: Razočarani smo Kujundžićevim manipulacijama

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) reagirala je a prozivanje ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je zatražio da HUP riješi dug poslodavaca zdravstvenom sustavu od 1,8 milijardi kuna zbog neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, poručujući da je razočarana Kujundžićevim manipulacijama i širenjem neistina.

Kujundžić: U četvrtak sastanak s veledrogerijama oko dugova

Marić: Za rješavanje dugova u zdravstvu treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna

- Ministru Kujundžiću je poznato da HUP i veledrogerije, koje samo žele biti plaćene za proizvode odavno isporučene sustavu (i koje su one same već odavno platile proizvođačima), državi ne duguju ništa niti su ovlašteni u ime države naplatiti dugove za doprinose, poručuje HUP u priopćenju.

Pritom se dugovi za doprinose odnose na tvrtke u problemima, u predstečajnim nagodbama ili stečaju, poput pulskog Uljanika, koje doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele, upozorava HUP.

- Tužno je da država kao najveći dužnik, koja svjesno već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a kojima ta ista država duguje više od tisuću dana, i to više od 2,6 milijardi kuna, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

- Razočarani smo porukom koju predstavnik Vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima - da država dugove ne treba plaćati i da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade i plaćaju sva svoja davanja u propisanim zakonskim rokovima, rekao je Majetić.

Sustav zdravstva je u problemima koje treba žurno rješavati ne samo povećavanjem prihoda i neplaćanjem dugova prema dobavljačima, već podizanjem njegove učinkovitosti, racionalizacijom rada, kao i jačim angažmanom na prevenciji bolesti.

Pozivamo ministra i Vladu da osiguraju poštovanje zakona i ispunjavanje obveza državnih i javnih institucija, kao i da poštuju socijalni dijalog. Nagomilani dugovi za lijekove ugrožavaju ne samo tvrtke koje njima opskrbljuju zdravstvene ustanove, već i njihove zaposlenike i obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te zdravlje građana u slučaju da one ne mogu dalje održivo poslovati, poručio je Majetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!