13:10 / 11.02.2018.

Autor: HRT

Kujundžić i Marušić o otkazu ortopedu koji je ponižavao pacijente

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić komentirali su danas tijekom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika u toj bolnici otkaz ugovora o radu ortopedu te bolnice nakon otkrića da je ponižavao pacijente. Zašto se nije prije reagiralo na prijave i moraju li ove slučajeve rješavati novinari, pitali su ih predstavnici medija.

Ravnatelj bolnice Marušić kaže da se ne može reći da je slučaj riješen pod utjecajem medija jer su istražne radnje počele puno prije. "Mi smo prije mjesec dana primili prijavu jedne pacijentice zbog nedoličnog ponašanja liječnika i odmah smo formirali povjerenstvo koje je ispitalo sve okolnosti prijavljenog događaja", kazao je. Na temelju zaključka i preporuke povjerenstva, a uz suglasnost Radničkog vijeća, otkazan je ugovor o radu dotičnom liječniku.

Proces je, kaže on, trajao tri ili četiri tjedna. Upitan za ranije prijavljene slučajeve, potvrđuje da ih je bilo, odnosno da je isti liječnik nekoliko puta dobio opomene, ali da je za njegova ravnateljskog mandata, u zadnjih osam, devet mjeseci, ovo bila prva ozbiljna prijava protiv ponašanja liječnika. Dodao je i da ne može komentirati što je bilo prije njegova mandata.I ministar Kujundžić kaže da slučaj nisu riješili novinari, nego Uprava bolnice. "Iskreno žalim zbog ovog slučaja koji je u Dubravi bio i pohvaljujem Upravu bolnice Dubrava koja je mirno, racionalno, poštujući procedure i zakone, provela slučaj do kraja i primijenila primjerene sankcije", kazao je. Nekoliko puta je ponovio da je kazna primjerena dokaznom materijalu.

Prvi slučajevi vezano za spornog ortopeda dogodili su se još za vrijeme Kujundžićeva mandata kao ravnatelja bolnice, novinare je stoga zanimalo je li on osobno mogao nešto poduzeti. Kujundžić kaže kako "ne sudi i ne presuđuje ravnatelj" te da su "i ranije sankcije bile primjerene dokaznom materijalu". Optužbe da prozvani ortoped nije dobio otkaz prije baš zato što ga ministar Kujundžić osobno nije htio smijeniti, naziva spinovima i insinuacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!