16:08 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Kujundžić: Imamo više liječnika nego prije deset godina, Hrvati se ne trebaju brinuti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva komentirao je odlazak liječnika iz Hrvatske te pritom istaknuo kako je u posljednjih pet godina otišlo 550 liječnika.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je danas odlazak liječnika iz Hrvatske te pritom istaknuo kako je u posljenjih pet godina otišlo 550 liječnika, no kazao je i da se znatan broj vratio.

"Hrvatska sada ima više liječnika i specijalista nego prije deset godina i uistinu mislim da se Hrvati ne trebaju brinuti za liječnike i liječničku struku. Treba učiniti sve da zadržimo svakog mladog liječnika u Hrvatskoj", rekao je ministar zdravstva.

Na pitanje novinara jesu li građani dovoljno upoznati da pretragu magnetskom rezonancom (MR) mogu s uputnicom obaviti u privatnim klinikama, ministar je rekao kako je upravo zbog potrebe za tim aparatima završio natječaj za nabavku šest novih MR-a, koji bi trebali povećati dostupnost te pretrage. "Natječaj je završio izrazito povoljno za nas i aparati će biti instalirani u narednim mjesecima. S jedne strane, bit će bolja propusnost, a s druge strane će izrada dijagnostičkih smjernica smanjiti pritisak, jer je oko 30 posto medicinskih postupaka medicinski neopravdano, pa tako i MR", kaže Kujundžić.

Ministar zdravstva izjavio je i kako će za splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji boluje od zloćudne bolesti, hrvatsko zdravstvo napraviti sve što je optimalno za njegovo liječenje, a liječnici će procijeniti je li potreban nastavak njegova liječenja u Zagrebu.

"Znam da će, kao i za sve druge pacijente, hrvatski zdravstveni sustav učiniti sve što je najoptimalnije za njega. Liječnici će procijeniti je li potrebno rabiti neke metode koje se ne rade u Splitu", rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice.

Inače, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara dolazi u Zagreb na zračenje, a danas je poslao novu poruku. "Dobro sam. Ljudi imaju pravo znati što im je s gradonačelnikom. Ne sumnjam u svoju pobjedu i ovo smatram samo jednom preprekom u životu koju ću prijeći, kao i mnoge do sada. Zahvaljujem svima na brizi i na porukama i riječima potpore", kratko je za Slobodnu Dalmaciju izjavio Opara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!