11:32 / 08.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Kujundžić: Na dubrovačkom području - ozbiljne mjere protiv širenja epidemije

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz opreza je Uprava bolnice zabranila sve posjete pacijentima, ali pregledi i ostale djelatnosti obavljaju se normalno.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se u Dubrovniku, gdje je jučer postavljena klinička sumnja o dva nova slučaja ospica koji još nisu serološki potvrđeni, poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije.

Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji, rekao je Kujundžić koji je sudjelovao na 70. obljetnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Poduzimamo ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobulina i izolacijama tako da vjerujem da neće biti širenja. Međutim, sigurnosti nema, ima razloga za zabrinutost, kazao je Kujundžić. Istaknuo je kako je u posljednjih godinu dana porasla procijepljenosti djece na tom području za oko 30 posto u odnosu na prethodne godine, ali to još nije dovoljno. Stoga se ide na procjepljivanje i promidžbene oblike kako bi potaknuli ljude na cijepljenje.

Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci, ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi, naglasio je Kujundžić. Dodao jekako se metodama prisile, kao što su kazna do 2000 kuna ili nemogućnost upisa u dječji vrtić zbog necijepljenja, ne postiže ništa. Prisila je, kaže ministar, u drugom planu jer ljude prije svega treba poučiti da necijepljenjem ugrožavaju svoju djecu.Iz opreza je Uprava bolnice zabranila sve posjete pacijentima, ali pregledi i ostale djelatnosti obavljaju se normalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!