14:11 / 21.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Kujundžić na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP-a

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Razmijenjena su mišljenja hrvatskog ministra zdravstva sa zastupnicima Odbora, koji su imali mogućnost istaknuti temu ili postaviti pitanje koje im je od posebnog interesa.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je u Bruxellesu na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (EP), gdje je predstavio program i prioritete Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz područja zdravstva.

Razmijenjena su mišljenja hrvatskog ministra zdravstva sa zastupnicima Odbora, koji su imali mogućnost istaknuti temu ili postaviti pitanje koje im je od posebnog interesa, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Koordinatori političkih grupacija EP-a istaknuli su borbu protiv raka i prevenciju kao ključni čimbenik, dostupnost organa i jačanje transplantacijskih sustava, dostupnost lijekova, antimikrobnu rezistenciju, označavanje hrane (nutritivna svojstva i informiranje potrošača), Zeleni plan i njegovu ulogu u području zdravstva, strategiju "Od polja do stola", kemikalije i endokrini disruptori te njihov učinak na zdravlje stanovništva te starenje stanovništva.

Zastupnike su zanimali planovi hrvatskog predsjedanja na području kemikalija i netoksičnog okoliša, dostupnosti lijekova i ranijoj dostupnosti inovativnih lijekova, privremenim nedostacima lijekova, pregovorima o Uredbi za procjenu zdravstvenih tehnologija (HTA), zdravim životnim i prehrambenim navikama, pretilosti stanovništva, te poveznica između aktivnosti u području presađivanja organa i presađivanja tkiva i stanica.

Odgovarajući na pitanja, Kujundžić je potvrdio važnost zajedničkog djelovanja svih država članica i institucija EU-a u borbi protiv raka, važnost poveznice područja darivanja i presađivanja organa s područjem krvi, tkiva i stanica, suradnju država članica u svrhu osiguravanja jednake dostupnosti lijekova.

Također je istaknuo namjeru za nastavak rada na Prijedlogu uredbe o HTA.

Osvrnuo se na potrebu suradnje država članica na ostvarivanju ciljeva iz "Zelenog plana" kako bismo smanjili negativne učinke kemikalija i endokrinih disruptora na ljudsko zdravlje, te je istaknuo potrebu poticanja zdravih životnih i prehrambenih navika.

Najveći interes zastupnika izazvalo je Kujundžićevo izvješće o početku hrvatskog Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, kojim Hrvatska prva u svijetu pokreće program screeninga i ranog otkrivanja raka pluća.

Zaključeno je da će Hrvatska na polugodišnjoj razini predati izvješće povjerenici Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kyriakides o rezultatima programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!