14:28 / 04.01.2018.

Autor: HRT

Kujundžić: Nema razloga za zabrinutost zbog ospica

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno cijepiti djecu, poručio je Kujundžić.
Zbog jačanja pokreta protiv cijepljenja procijepljenost djece protiv ospica u Hrvatskoj u opadanju je zadnjih pet godina, no ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je ona još uvijek relativno dobra, pa je malen rizik od širenja te bolesti iz Srbije, gdje su u zadnjih mjesec dana od ospica preminule dvije osobe.

Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno cijepiti djecu, poručio je Kujundžić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade. Pritom je istaknuo kako je puno manji rizik cijepiti dijete nego ga ne cijepiti, te pozvao roditelje da poštuju rezultate svjetske medicine. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procijepljenost djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dobi. Do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95% djece, a sada ih je 89,7%.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv tih bolesti zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, no Kujundžić smatra da je i tamo još uvijek u granicama prihvatljivog, pa smatra kako uistinu nema mjesta za zabrinutost.

Ospice su zarazna bolest koja se širi kapljično, a posebno opasne mogu biti za malu djecu koja još nisu cijepljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!