18:48 / 10.07.2019.

Autor: Danijela Novak/I.H./HRT

Kujundžić: "Nemojte zaustavljati humanost i etičnost"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novinari su pitali ministra zdravstva zašto građani moraju sami humanitarnim akcijama prikupljati novac za potrebnu opremu. "Svugdje u svijetu građani participiraju u plemenitim akcijama, nemojte zaustavljati humanost i etičnost bilo koga u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, kazao je Kujundžić.
Institut za promicanje i razvoj doline Neretve predstavio je humanitarnu akciju "Veliko srce za djecu Neretve". Njome se želi prikupiti 500 000 kuna za kupnju sanitetskog vozila i CTG uređaja za rodilište u Domu zdravlja u Metkoviću.

Dolinu Neretve zbog geografske odsječenosti nazivaju - zdravstveno slijepo crijevo Hrvatske. Potrebno im je sanitetsko vozilo za brži put do bolnice - ona u Dubrovniku udaljena je 100 kilometara.

- Prelazi se preko graničnog prijelaza i to u ljetnim mjesecima oduzima više od dva sata. Bolnica Split je nešto bliža zbog mogućnosti korištenja autoputa, ali i dalje je to van zlatnog sata, govori ravnatelj DZ-a Metković Mihovil Štimac.

Metkoviću je, osim sanitetskog vozila za prijevoz, potreban i CTG uređaj za rodilište - jedino na tom području.

- Uređaj koji želimo nabaviti je uređaj za praćenje srčane akcije nerođenog djeteta i trudova majke, dakle to je ključni aparat kojim pratimo razvoj porođaja, kazao je ravnatelj KB-a Sveti Duh Mladen Bušić.

Akciju je pokrenuo Institut za promicanje i razvoj doline Neretve.

- Iako donacija ide Domu zdravlja Metković, ova akcija je za sve građane i stanovnike doline Neretve, a njih je više od 50 000 s jedne i druge strane granice, kazala je Nada Podnar iz Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve.

Odazvala se kulturna, sportska i znanstvena zajednica Neretvana. Novinari su pitali ministra zdravstva zašto građani moraju sami humanitarnim akcijama prikupljati novac za potrebnu opremu.

- Svugdje u svijetu građani participiraju u plemenitim akcijama, nemojte zaustavljati humanost i etičnost bilo koga u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Akcija traje do listopada kada završava velikim humanitarnom koncertom u Lisinskom.
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!