12:51 / 04.04.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

Kujundžić: Novac za skupe lijekove nitko ne koristi

Foto: arhiva, Igor Soban/PIXSELL

Foto: arhiva, Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"To je račun za hitne intervencije, ako za neki slučaj treba žurno intervenirati, a za sad ga nitko nije koristio", rekao je Kujundžić, dodavši kako ne zna zašto je tome tako.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako je na račun Ministarstva zdravstva, otvoren za nabavu lijekova za rijetke i teške bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a, uplaćeno 1,5 milijuna kuna, a dosad ga nitko nije koristio.

"To je račun za hitne intervencije, ako za neki slučaj treba žurno intervenirati, a za sad ga nitko nije koristio", rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima dodavši kako ne zna zašto je tome tako.Posebni račun otvoren je krajem 2017. godine, nakon prosvjeda roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) i ranijeg prosvjeda roditelja djece oboljele od visokorizičnog neuroblastoma. Oni su tražili da se njihovoj djeci osigura inovativna terapija koja nije dostupna u Hrvatskoj, pa se na račun zasad mogu uplatiti donacije za lijekove za te bolesti (Spinraza i Dinutuximab beta).

U Vladinu zaključku o pokretanju računa stoji kako će se novac za nabavu tih lijekova osiguravati uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna. Posebno stručno povjerenstvo koje imenuje ministar zdravstva procjenjivat će stručno-medicinsku opravdanost primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima gdje se može odobriti njegova primjena, stoji u zaključku.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!