09:40 / 07.11.2019.

Autor: T.V./HRT

Kujundžić o krađi osobnih podataka pacijenata

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu. To je siva radnja koju treba istražiti, ustvrdio je ministar.
Više od dvije tisuće pacijenata dobilo je anonimni SMS kojim se upozoravaju da ne idu na ugradnju umjetnog koljena u javne bolnice zbog opasnosti za zdravlje.

Zabrinjavajuće je da je pošiljatelj poruke dobio osobne podatke pacijenata koji čekaju taj zahvat. Zbog cijele afere održan je i sastanak u Ministarstvu zdravstva, a slučaj je proslijeđen i DORH-u jer je riječ o kršenju osobnih prava pacijenata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu.

- To je jedna siva radnja koju treba istražiti, ustvrdio je ministar.

Na pitanje novinara kako je moguće ući u bazu medicinskih podataka i ukrasti ih odgovorio je - na isti način kao što se kradu i banke i trgovine.

- To su, nažalost, ozbiljne stvari, siva zona koju treba istražiti, poručio je Kujundžić. 

Vezano za temu, preporučujemo reportažu HRT-ova novinara Dragana Nikolića o danskom registru osobnih podataka. Naime, visokodigitalizirana Danska u mnogočemu je globalni lider. Jedinstveni registar s osobnim identifikacijskim brojem svakog njezina građanina sadržava informacije o cjelokupnom danskom stanovništvu. Nakon pola stoljeća postojanja stručnjaci ga ističu kao pokazni primjer kako država podatke o svojim građanima može koristiti u njihovu interesu, učinkovito. Ključ svega jest povjerenje građana u vlastitu državu, ali u doba pojačanih napora radi kibernetičke sigurnosti, ta priča ima i svoje naličje. Reportažu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!