11:36 / 04.10.2018.

Autor: B.S.LJ./Hina/HRT

Kujundžić o novostima u zdravstvu

-

-

Foto: - / -

Ministar Kujundžić prezentirao je ciljeve predloženih zakona u zdravstvenom sustavu.
"Kao legalisti jedino možemo držati se zakona i dok se on ne promijeni, čak i kad ima slabosti, moramo ih poštovati. Tako da nekada, ako se možda očekuje da se nešto užurbano napravi, a nema zakonske osnove, naravno da se ne smije napraviti", riječi su kojima je ministar zdravstva Milan Kujundžić danas počeo novinsku konferenciju na kojoj je prezentirao ciljeve predloženih zakona u zdravstvenom sustavu.

Odbačen prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Kujundžiću

Na 117. sjednici Vlade usvojeni su Nacrt konačnog prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima te Nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi uredbe Europske unije o medicinskim proizvodima, kao i uredbe Europske unije o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima.

Kujundžić kaže da se kroz konačni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti unose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći kroz integraciju objedinjenih hitnih bolničkih prijama (OHBP) i županijske ili gradske hitne službe, te liječnika u domovima zdravlja i koncesionara.

Uviđajući slabost u sustavu, s obzirom i na nedavnu smrt mladića u Zaprešiću, Kujundžić je ustvrdio kako će se kroz integraciju OHBP-a i županijske, odnosno gradske hitne službe omogućiti da na jednom mjestu u bolnici, na istoj lokaciji, vrata do vrata, budu sve te službe."Kad hitni pacijent dođe, prvo ide u hitnu županijsku ili gradsku hitnu, nakon čega se prema indikaciji prebacuje u bolnicu, upućuje kardiologu, neurologu itd. ako se sumnja na neku ozbiljnu bolest. I sada se oko 97 posto hitnih intervencija obavlja u bolničkoj hitnoj, a na ovaj ćemo način imati bolju iskorištenost cijele hitne, jer će po potrebi na teren moći izjuriti 6-7 timova", rekao je Kujundžić.

Takva integracija, gdje je u sklopu bolnice organizirano dežurstvo liječnika iz županijskih i gradskih zavoda za hitnu medicinu, već je, kaže, provedeno u Zadru i Požegi, a u pripremi je u bolnicama u Puli i Splitu.

Kujundžić je najavio da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa i dežuranje liječnika koncesionara u domovima zdravlja vikendima i blagdanima, te smatra kako više neće biti problema oko toga tko treba dežurati.

Dodao je kako će se u domovima zdravlja, bude li prihvaćen predloženi zakon, otvoriti mogućnost organizacije specijalističke službe, kako bi se specijalisti više primakli pacijentima, umjesto da pacijent mora do najbližeg specijalista putovati 70 kilometara, a moći će se organizirati i palijativna skrb.

Kad je riječ o zakupu ordinacija, Kujundžić kaže kako će se u zakup moći ići po određenom redoslijedu, a 25 posto ordinacija i dalje će ostati pri domovima zdravlja. Najavio je i nastavak funkcionalnog povezivanja bolnica, što je dosad provedeno u 12 bolnica.

Što se tiče konačnog prijedloga Zakona o lijekovima, Kujundžić je najavio da će cijene lijekova utvrđivati Agencija za lijekove i medicinske proizvode, čime će se HZZO-u omogućiti da pri sklapanju ugovora s veledrogerijama dodatno ispregovara manje cijene lijekova.

"U zadnje dvije godine za većinu lijekova plaćamo 70 posto prosječne cijene po kojoj se prodaju u Europskoj uniji, a za generike cijene su niže i 50 posto u odnosu na Njemačku, Englesku i dr.", kaže ministar zdravstva.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!