Kujundžić: Ove plaće su maksimum koji je Vlada mogla dati

26.09.2019.

09:54

Autor: HRT

default error photo
Ministar zdravstva, Milan Kujundžić prije sjednice Vlade je izjavio kako mora izraziti zadovoljstvo time što je u mandatu ove vlade djelatnicima u zdravstvu povećana plaća 18 posto
Vlada je na sjednici prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.

Predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Također, povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti, kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.

Sredstva za provedbu Dodatka II. u ukupnom iznosu od 400 milijuna godišnje planirat će se u prijedlogu Financijskog plana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Novac za isplatu dodatka u ovoj godini u iznosu od 100 milijuna kuna osigurat će se internom preraspodjelom u Financijskom planu HZZO-a i projekcijama za 2020. i 2021 godinu, rečeno je na sjednici Vlade.

Dodatkom je uređeno i usklađivanje s odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Prije sjednice Vlade ministar Kujundžić izjavio je novinarima kako mora izraziti zadovoljstvo time što se u mandatu ove vlade djelatnicima u zdravstvu povećava plaća 18 posto.

Na pitanje što s nezadovoljnim medicinskim sestrama koje najavljuju štrajk u desetom mjesecu, ministar je odgovorio stihovima.

- Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno ono nikad nije... Za razumjeti je ljude da im je to malo i da očekuju više. Međutim, Hrvatska realnost je takva da ne možemo dati više. U ovome trenutku, ovo je maksimum koji je ova Vlada mogla dati, rekao je ministar i dodao kako s veledrogerijama ima sastanak u ponedjeljak i njih je za razumjeti da traže svoj novac, zato što su to veliki iznosi.

- Uvijek smo iznašli rješenja pa se nadam da će i sada tako biti. Veledrogerije se ponašaju maksimalno korektno, naglasio je ministar Kujundžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!