19:03 / 13.09.2019.

Autor: HRT

Kujundžić: Pacijenti u Hrvatskoj neće ostati bez liječnika

-

-

Foto: - / -

Ministar Kujundžić naglasio je da neće svima isto biti povećana plaća.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da su pregovori Vlade i Sindikata zdravstva trajali dugo te da su bili maksimalno korektni, s uvažavanjem obiju strana.

- Parafiran dogovor o plaćama u zdravstvu  

- Vlada i premijer pokazali su razumijevanje da je potrebno povećati plaće djelatnicima u zdravstvu jer rade puno, teško, odgovorno i stresno. Sindikati su uvažavali da novaca osim za plaće moramo imati i za lijekove, odnosno za pacijente. Našli smo se na mogućem, rekao je.

Naglasio je da neće svima isto biti povećana plaća. 

- Ne radi se o nikakvoj uravnilovci. Jedni će dobiti samo 3%, a drugi ovisno o složenosti, odgovornosti, izloženosti riziku, infekciji - dobit će više. U prosjeku je to oko 7%, što je na godišnjoj razini 400 milijuna. To je velika brojka, ali smo na sreću nekako našli način i ova Vlada će to ispoštovati, kazao je. 

Na pitanje može li ovaj dogovor smanjiti odlazak liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo, Kujundžić je rekao: "Po samoj količini novca ne može se smanjiti njihov odlazak. No po pokazivanju poštovanja Vlade prema onima koji rade i koji nose taj teret, mnogi oni koji su razmišljali o odlasku, da će ostati".

Ministar Kujundžić rekao je da pacijenti u Hrvatskoj neće ostati bez liječnika.

- Mi iz godine u godinu imamo sve više liječnika i sestara. Ne želim reći da ih imamo viška. Nemamo ih još dovoljno u odnosu na ono što su standardi suvremene medicine. Sad ih imamo više nego prije 5, 10 ili 20 godina. No medicina se razvija na svoj način - kako po potrebi ljudskih resursa, tako i po potrebi financijskih, odnosno lijekova. Ova Vlada je nalazila rješenja i plaćajući specijalizacije što iz EU fondova, što iz proračuna, potičući mlade ljude da idu u mjesta kao što je Dubrovnik ili Virovitica. Lokalne zajednice na tome tragu također rade, odnosno daju osjetno veće plaće, kazao je ministar.

- Ova Vlada u zadnje tri godine dala je duplo više specijalizacija godišnje nego što se ranije davalo. Ljude treba platiti. Za neki  iznos kuna doći će netko i u Mokošicu, Imotski ili u Ilok, napomenuo je.

Govoreći o listama čekanja kazao je da se taj problem rješava.

- Radi se više, čeka se manje, ali to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje uređivati sustav. U dvije godine smo dvije milijarde unijeli smo u sustav - izgradnju bolnica i opremanje bolnica.

Odgovarajući na pitanje je li moguće, kako je nedavno predložio predsjednik SDP-a Davor Bernardić, organizirati popodnevni rad liječnika, Kujundžić je kazao da je to zapravo jedan od velikih grijehova SDP-a od prije šest godina.

- Uveli su tada tzv. popodnevni rad, potrošili šest milijardi, radili bespotrebne postupke. To se ne radi nigdje u svijetu. Bernardić je samo potvrdio da nije zreo voditi stranku, a kamoli ozbiljniju politiku, kaže Kujundžić.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Govoreći o izgradnji velike sveučilišne bolnice na Klisu, rekao je da Hrvatska u ozbiljnom vizionarskom pogledu medicine i hrvatskog zdravstvenog sustava trebamo izgraditi četiri velika centra - u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. U tom smislu postoje brojni zainteresirani investitori. Mi trebamo biti mudri i izabrati one koji će ponuditi najbolje i najpovoljnije. U tom smislu razgovara se s kineskim predstavnicima, ali i s drugima. Sigurno je jedno, bez izgradnje novih sveučilišnih bolnica nema dugoročne perspektive hrvatske medicine. Tako smo vrlo otvoreni za pregovore s kineskim predstavnicima, ali i s drugim investitorima, rekao je Kujundžić.

Dodao je da postoje konkretne ponude kada je riječ o sveučilišnoj novoj bolnici u Splitu.

- Kineski investitori su pod izuzetno povoljnim uvjetima zainteresirani izgraditi bolnicu. Hrvatska medicina vrijedi puno, ona je tražena i zato je Hrvatska u smislu investicija zanimljiva država, kazao je Kujundžić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!