12:44 / 10.12.2019.

Autor: V.K./P.F./Hina

Kujundžić: Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.
Nakon što je Vrhovni sud odlučio da liječnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će pokušati definirati načine kako riješiti taj problem s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

Kujundžić je Hini rekao kako iz te odluke proizlazi da će se prekovremeni rad liječnika morati drugačije platiti, te najavio da će pokušati riješiti taj problem s HLS-om.

- Ministarstvo zdravstva pokušat će u razgovoru s HLS-om definirati kako riješiti taj dug, kojom dinamikom i u kojem roku, rekao je Kujundžić dodavši kako je sadašnja Vlada naslijedila taj problem od one iz 2013. godine.

Ukupni dug liječnicima oko 1,5 milijardi kuna

Dosad je više od 4000 liječnika pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda.

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih stati kreće oko 1,5 milijardi kuna.

Vrhovni sud: Zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.

Građanski odjel Vrhovnog suda donio je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi prava na uvećanje plaća za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvijestio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

HLK pozdravlja odluku Vrhovnog suda o obračunu prekovremenih sati liječnika

Hrvatska liječnička komora (HLK) s posebnim je zadovoljstvom pozdravila odluku Vrhovnog suda da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Više od 4000 liječnika pokrenulo je sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda, ističe HLK u priopćenju.

Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za zdravstvo, podsjeća HLK.

- Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici bili u pravu. HLK je osigurao financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda, izjavio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

I predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić izjavila je Hini kako je Vrhovni sud potvrdio da su liječnici u pravu.

- Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate, ustvrdila je Čulinović-Čaić.

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, poručila je predsjednica HLS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!