20:55 / 08.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Kujundžić: Politika ne može diktirati lijekove

Foto i ilustracija:Pixabay

Foto i ilustracija:Pixabay

Foto: - / -

2018-u u zdravstvu obilježilo je nekoliko slučajeva. Smrt mladića u Zaprešiću, slučaj kiretaža, korupcija liječnika u Splitu i na kraju tragična smrt dječaka u Metkoviću.
Zdravstvo je u 2018. obilježilo nekoliko slučajeva. Smrt mladića u Zaprešiću, slučaj kiretaža, korupcija liječnika u Splitu i na kraju tragična smrt dječaka u Metkoviću. Sustav je promptno reagirao, no pitanje je jesu li primijenjene "vatrogasne mjere" ili je provedena sustavna analiza koja će pomoći da se takvi slučajevi više ne dogode ili barem na vrijeme preveniraju.

U ovoj godini pred Ministarstvom je mnogo posla. Što nas čeka i što se čini rekao je u „Temi dana“, resorni ministar Milan Kujunžić.

Ovih dana ponovno je aktualizirano pitanje lijeka Spinraze koji pomaže oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Povjerenstvo za lijekove HZZO-a je to koje odlučuje hoće li i koji pacijenti dobiti Spinrazu. Ministar je rekao da se politika ne miješa u lijekove.

- Svaki bolesnik se mora razumjeti u njegovoj želji za lijekom. Spinraza je novi lijek i stavili smo ga na listu po kriterijima proizvođača. Radi se o lijeku koji je na ispitivanju i praksa će se kontinuirano mijenjati. Lijekove ne može politika diktirati. Postoje pravila struke, naglasio je ministar.

- U dvije godine smo 100 posto povećali iznos u fondu za skupe lijekove. Ova se Vlada time može pohvaliti.

Glede slučaja u Metkoviću, ministar je rekao kako su dva povjerenstva svoje rekla, a sada je red na DORH-u. Smatra da se ovakvi propusti ne smiju dešavati.

Liječnici u Metkoviću, za koje postoji sumnja da su učinili propust i dalje obavljaju svoj posao. Zakon nalaže da dok god je samo sumnja u pitanju oni mogu obavljati svoj posao, istaknuo je ministar.

Ovaj je tragični slučaj ponovno pokrenuo pitanje dostupnosti jednake zdravstvene skrbi.
- Bolnica u Dubrovniku bi trebala napraviti dnevnu bolnicu u Metkoviću, za što je osiguran novac iz EU fondova. Bolnica u Splitu već je napravila dnevnu bolnicu u Zagvozdu koja će početi s radom za desetak dana, rekao je ministar i dodao kako se to mora riješiti i na sjeveru Istre.

Ministar je istaknuo kako je financijska stabilnost u zdravstvu veliki problem za sve države. Ova Vlada je naslijedila 8 milijardi kuna duga i nije stvarala nove.

- Prošle smo godine napravili dobru stvar koja je koštala nula kuna, a spasili smo 20-ak tisuća života. To su prioritetne liste čekanja, govori ministar.

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti je stupio na snagu i on s jedne strane znači popravak u smislu uređenosti sustava. Posebno se to odnosi na slabosti koje je imala hitna služba, naglašava ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!