07:00 / 10.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Kujundžić ponudio 7 posto, sindikati nezadovoljni

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Takozvanih 7 posto, naglasio je Kujundžić - nije nikakva uravnilovka, nego će se raspodijeliti prema odgovornosti, složenosti posla, izloženosti riziku zračenja ili infekcije.
U Ministarstvu zdravstva završeni su još jedni pregovori sa sindikatima zdravstva o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Ministar Milan Kujundžić sindikatima je dao konkretan prijedlog o povećanju plaća, a to je 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost što je oko 400 milijuna kuna na godinu. 

Isto je bilo i prije parafirano, ali Vlada to nije prihvatila, nego je kolektivne pregovore vratila na početak. Pregovarački odbori Vlade i sindikata u petak će se opet naći u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli definitivno potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora. Istodobno, nastavlja se prosvjedna akcija "Pet do 12", u kojoj je danas sudjelovalo medicinsko osoblje zagrebačke bolnice "Sestre milosrdnice" te karlovačke bolnice.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Dogovorili smo se da će se sindikati konzultirati sa svojim tijelima, a Ministarstvo će se konzultirati s Vladom. Načelno smo na tragu dogovora iz srpnja. To ćemo prezentirati Vladi i premijeru, vjerujem da će se naći sredstva, kazao je nakon dnašnjih razgovora ministar Milan Kujundžić. Takozvanih 7 posto, naglasio je nije nikakva uravnilovka, nego će se raspodijeliti prema odgovornosti, složenosti posla, izloženosti riziku zračenja ili infekcije. Kujundžić je dodao kako je stalno i u pregovorima reprezentativnosti liječnika koji traže poseban strukovni ugovor.

Na pitanje je li ministar financija u problemu, rekao je da je Zdravko Marić veliki stručnjak za financije te kako "vjeruje da će se naći rješenje da imamo stabilnu državu i stabilni zdravstvni sustav". Podsjetimo, Marić je više puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.- Očekujemo da će ovaj prijedlog biti prihvaćen u četvrtak na Vladi. Ne vjerujemo dok ne vidimo potpisano. Jedini dodatni zahtjev sindikata u već parafiranom ugovoru bilo je da povišica od 7 posto ide od 1. rujna. Prijedlog ide pred naša tijela i u petak nastavljamo s odgovorom Vladi. Tad ćemo moći reći da smo ispregovarali Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kazao je Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva. Dodao je da nije jednostavno ovakve dodatke ispregovarati te najavio štrajkove ako Vlada ne prihvati ove uvjete. Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se cijeli ovaj tjedan, dodao je.Nije najbolje prošlo, ali nismo to niti očekivali, kazala je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Saga se nastavlja, izjavila je.- Ovih 7 posto o kojima sada pričamo su nam oni nametnuli. A nisu se pitali tko će brinuti o sve bolesnijoj populaciji i o svim problemima koje trpimo na svom radnom mjestu. Stanje u zdravstvu je neizdrživo, trebaju svi shvatiti da moramo zadržati naše ljude, poručila je uoči  Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!