10:51 / 27.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Kujundžić: Priziv savjesti ostaje - Mrsić: Krši se Hipokratova zakletva

-

-

Foto: - / -

Amsterdamska koalicija u Saboru je prosvjedovala zbog epidemije priziva savjesti. Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovno je najavio Zakon, ali bez konkretnog roka.
Amsterdamska koalicija u Saboru je prosvjedovala zbog epidemije priziva savjesti radi kojeg je u Dubrovniku pobačaj jednoj pacijentici obavljen na živo, bez anestezije. Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovno je najavio Zakon, ali bez konkretnog roka.

-
Moramo biti legalisti - pacijentima moramo osigurati dostupnost, neovisno o kojemu medicinskom postupku govorimo a s druge strane i zakonsku mogućnost priziva savjesti, poručio je danas ministar zdravstva Milan Kujundžić. Najavio je da se trenutno rade široke analize kakva su iskustva u svijetu, tko je što poduzimao ali priziv savjesti, kaže, je nešto što će zasigurno ostati, postoji svugdje u svijetu pa tako će i kod nas.

Na pitanje hoće li Ministarstvo reagirati na slučaj u Dubrovniku, gdje su navodno svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj napraviti na živo, ministar je odgovorio da reagiraju uvijek kada dobiju dojavu da se krši zakon pa su od bolnice zatražili očitovanje, nakon toga će poslati i inspekciju.

- Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.Mrsić: Plenković pokazao da je politička kukavica

- U saborskoj proceduri je zakon kojim smo regulirali priziv savjesti gdje je vrlo jasno rečeno da prilikom zapošljavanja liječnici koji imaju priziv javnosti to trebaju jasno iskazati. I da zdravstvena ustanova kad ima takvog liječnika mora voditi brigu da omogući zdravstvenu zaštitu odnosno prekid trudnoće svim ženama koje na to imaju pravo, rekao je Mirando Mrsić predstavljajući njihovo zakonsko rješenje.

Ustvrdio je kako Vlada i Sabor 'ignoriraju rok koji im je za izradu zakona o prekidu trudnoće, dao Ustavni sud, dodavši da je premijer Andrej Plenković 'pokazao da je politička kukavica'.

- Plenković je pokazao da je politička kukavica, da se skriva iza ministra Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerikalaca bez kojih nema većine u Saboru i nema vlasti, boji se proklinjanja sa crkvenih oltara, ustvrdio je Mrsić. Prema njegovim riječima, upravo je to razlog zbog kojega premijer već dvije godine ne čini ništa da se donose spomenuti zakon.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!