11:27 / 15.10.2018.

Autor: S.M./P.F./HRT/Hina

Kujundžić: Provjerit ćemo sve primjedbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve se događa nakon što je prošlog tjedna Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru ispričala iskustvo iz jedne hrvatske bolnice gdje su joj, kako je rekla, bez anestezije radili kiretažu.
Predstavnice udruge Rode su Ministarstvu zdravstva uručile 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su potom iz splitske bolnice demantirali.

Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda, izjavila je novinarima pred Ministarstvom zdravstva voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić.

Nakon susreta s predstavnicama Roda, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da prihvaća primjedbe te da će se sve provjeriti. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, bit će na internetu informacije kao i u pisanom obliku u ordinacijama, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a kako ne bi bilo eventualne zloporabe. Molim trudnice, kao i bilo koje druge pacijente, ako se negdje napravila nezakonita radnja da nam jave kako bi se to moglo sankcionirati. Sankcija onda ima i prevenciju da se to više ne događa. U nadzor krećemo čim doznamo imena bolnica, liječnika, ordinacija, dodao je ministar Kujundžić. Najavio je skupne rezultate nadzora za 10 do 20 dana.

Radi se isključivo o postupcima u kojima se ženama nije dalo neko sredstvo za bezbolnost, o situacijama gdje su vezivane za stol, gdje im se nije reklo što će im se raditi i nije pružena prilika da se očituju i daju informirani pristanak na takve postupke, kaže Drandić. Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerkama i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta, poručila je.

Rode očekuju da se napokon nešto poduzme i istraži što se događa, te pozivaju žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njima ili Ministarstvu zdravstva, iz kojega je najavljeno da će u bolnice biti upućen inspekcijski nadzor.

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo, rekla je Zanze. Podsjetila je kako je inspekcijski nadzor proveden još 2015., no nakon toga se ništa nije popravilo, a rezultati nadzora ostali su nepoznati. Očekujemo da se odmah donesu smjernice i da kod svakog bolnog postupka za reproduktivno zdravlje žene ne trpe nikakvu nepotrebnu bol. Očekujemo da se u to uključi sve relevantne institucije, poput Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, te da se o tome očituju sve zdravstvene komore u što skorije vrijeme, kazala je Zanze.

Članice udruge su prošlog puta pokušale s Ministarstvom oformili radnu skupinu i u četiri rodilišta pokrenuti promjene, ali to nije urodilo očekivanim rezultatom. Ovoga puta ćemo pozvati žene da stalno prijavljuju i koriste sve mehanizme - pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, pučku pravobraniteljicu, povjerenstva za zaštitu pacijenata u županijama, te da se jave nama, a razmišljamo i o daljnjim prosvjedima, najavila je Zanze.

Ne doživljava se jednako bol žena kao bol muškaraca

U Rodama drže kako takva postupanja prema ženama nemaju nikakve veze sa štednjom u zdravstvu. Zdravstveni radnici ne doživljavaju jednako bol žena kao bol muškaraca, što pokazuju i znanstvena istraživanja. Žena će prije dobiti lijekove za umirenje, dok će muškarci dobiti lijekove za umanjenje boli. Žene će duže čekati na hitnoj za potpuno ista zdravstvena stanja nego muškarci, tvrdi Zanze. To je društveno uvjetovano poimanje boli žene kao histerične, što smo imali priliku vidjeti i u istupu predstojnika Klinike iz Splita, koji je traumu saborske zastupnice komentirao kao da je 'dovoljno nekoga taknuti i on će skočiti do plafona', rekla je Zanze.

Liječnička komora izražava željenje zbog traumatičnih iskustava pacijentica

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je žaljenje zbog i najmanjeg traumatičnog iskustva koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja, a posebno u povodu nedavnih medijskih napisa o iskustvima pacijentica vezanih uz reproduktivno zdravlje.

Oko javnog iznošenja medicinskih podataka od liječnika ili medija bez prethodne suglasnosti pacijenta, upozoravamo na Kodeks medicinske etike i deontologije te obvezu čuvanja liječničke tajne, kao i zakonske propise koji to reguliraju, navodi se u priopćenju.

Iz HLK-a poručuju kako je u zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 620 liječnika, među kojima najviše anesteziologa, a Komora je tijekom stručnih nadzora utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama i prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati.

Kada nisu zadovoljeni minimalni, teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim uvjetima u hrvatskom zdravstvu, kažu u Komori i dodaju kako je s njihovim saznanjima upoznato i Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!