19:09 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Kujundžić: Prvi put u 20 godina zdravstveni sustav nije se povećavao dug

-

-

Foto: - / -

U središnjem Dnevniku HTV-a o aktualnom stanju u zdravstvu, nedostatku kadrova, listama čekanja i ostalim resornim problemima govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.
U središnjem Dnevniku HTV-a o aktualnom stanju u zdravstvu, nedostatku kadrova, listama čekanja i ostalim resornim problemima govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na pitanje koliko je do sada prikupljeno novca od nedavno osnovanog Fonda za inovativne lijekove za liječenje teških i rijetkih bolesti u koji se sredstva prikupljaju od građana, pravnih osoba i humanitarnim akcijama odgovorio je: "Taj račun je još jedan od oblika kojim ova Vlada pokazuje razumijevanje i potrebu da što prije ljudi u potrebi, koji imaju potrebu za lijekovima koji nisu na listi, da što prije dobiju lijekove. Ja vjerujem da će Hrvati kao i do sada pokazati senzitivnost i da će uplaćivati sredstva kao što je i do sada Vlada pokazala senzitivnost."

Jedan od glavnih problema zdravstva, ali i javnih financija uopće jesu dugovi koji su trenutačno su veći od 8 milijardi kuna. Svakih nekoliko godina provede se sanacija, no dugovi se iznova nagomilavaju. Govoreći o tome što će poduzeti da se problem napokon počne rješavati ministar je rekao: "Nitko na svijetu nema čarobno rješenje, ali hrvatska Vlada je ove godine imala odgovor. Dakle, ovo je prvi put nakon dvadesetak godina da hrvatski zdravstveni sustav nije stvarao povećanje duga. Dapače, smanjivao ga je. Godine pred nama su godine u kojima će sve manje biti deficita."

Upitan planira li spajanje ili čak ukidanje bolnica te kakve su mogućnosti racionalizacija u poslovanju, odgovorio je kako je taj uspjeh posljedica dviju stvari: rebalansa proračuna te racionalizacije i kontrole među kojima je i funkcijsko spajanje bolnica. "Nećemo ukidati bolnice, ali ćemo primjerenije njima upravljati", najavio je ministar Milan Kujundžić.

Govorio je i o osnivanju nacionalne dječje bolnice, njezinoj lokaciji te kada će primiti prve pacijente. "Mislim da je to najvažnija vijest ne u medicinskom smislu nego na nacionalnoj razini. Da je ova Vlada prije dvadesetak dana donijela odluku da se imenuje povjerenstvo za izgradnju nacionalne dječje bolnice i rodilišta. Napravit ćemo nešto što ćemo ostaviti svojoj djeci, što će vrijediti pedeset ili stotinu godina - dječju bolnicu, rodilišta i sveučilišnu", kazao je Kujundžić.

Govoreći o listama čekanja rekao je kako se one nisu produžile te da su svugdje u svijetu problem. "Mi smo iznašli rješenje. Mi smo krenuli u pilot- projekt prije nekoliko mjeseci, a sada idemo u sve bolnice s prioritetnim listama čekanja gdje će ozbiljni bolesnici koji imaju prirodu bolesti koja ne može čekati biti riješeni unutar tri dana kod mjerodavnog specijalista. Time ćemo riješiti ozbiljne bolesnike", najavio je.

Bilo je riječi i o tome da je Hrvatska jedan od rekordera po stopi bolovanja u Europskoj uniji. "Očito smo mi Hrvati malo skloniji bolovanju i u tome smislu zadatak ministarstva i HZZO-a je malo bolja kontrola bolovanja", istaknuo je. Najavio je i kako će slati inspekcije kako bi bolovanja ubuduće bilo što manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!