20:44 / 04.02.2019.

Autor: HRT

Kujundžić: Rak se ne događa samo drugima

-

-

Foto: - / -

Važno je biti svjestan da svatko može dobiti rak, treba se ići na preventivne preglede, poručio je ministar Kujundžić.
Oko 14 000 ljudi godišnje umire u Hrvatskoj od raka. Prema stopi smrtnosti drugi smo u Europi, iza Mađarske. Svake godine od nekog oblika raka oboli oko 24 000 ljudi, procjene su da će se broj novooboljelih do 2035 udvostručiti. Statistike su više nego alarmantne. U emisiji Tema dana o tome je govorio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujindžić je rekao kako su prošle godine stručnjaci napravili Nacionalni program za borbu protiv raka koji je sada u fazi savjetovanja, nekoliko svjetskih eksperta je već napisalo svoju recenziju a sastavljen je i Nacionalni plan mjera borba protiv raka za 2019.
Svjetski dan borbe protiv raka
Od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 23.000 ljudi, a umre njih oko 11.000. Svjetsko istraživanje objavljeno lani, u koje su bili uključeni i podaci više od 220.000 hrvatskih bolesnika, pokazuje da je Hrvatska po preživljenju kod većine sijela raka u donjoj polovici ljestvice europskih zemalja.niz drugih mjera u 20 poglavlja. Osim toga istinska onkološka mreža kako bi se pratila i sama kvaliteta onkološkog liječenja. Važna je i edukacija u onkologiji, međunarodna istraživanja, onkološko umrežavanje, sustavno onkološko liječenje itd.

- Zaista, smrtnost imamo veću nego druge zemlje, osnovni razlog je što se relativno kasno postavlja dijagnoza, tek kada je bolest uznapredovala i zato je važno biti svjestan da svatko može dobiti rak i ići na preventivne preglede, poručio je ministar.

- Prije 3 mjeseca je Londonu bio veliki znanstveno-politički skup na kojem je rečeno da je Hrvatska po čimbenicima rizika na samom dnu među europskim zemljama a po kvalitetu screeninga i liječenja Hrvatska je u gornjoj trećini, dakle naše zdravstvo sa svim manama koji imamo itekako se dobro nosi s problemom zloćudnih bolesti - smatra Kujundžić.

Ministar je naglasio da je statistika jako loša - kada bi se na preventivni pregled odazivali negdje 80 posto ljudi, spasili bismo oko 3000 života godišnje. Na mamografiju se odaziva oko 60 posto, na preglede debelog crijeva 18 posto, na pregled maternice tek desetak posto. Te niske brojke govore kako svi mislimo da se karcinom događa samo nekom drugome - ponovio je.

Iz Rijeke se u emisiju uklučila predstojnica Klinike za radiologiju i onkologiju KBC-a Rijeka, Ingrid Belac Lovasić koja je ste sudjelovala u izradi nacionalnog plana borbe protiv raka.

- Najvažnije mjere su mjere primarne i sekundarne prevencije, uvođenje multidisciplinarnost u liječenju jer to dovodi i do najboljih rezultata. Postoji čitav niz drugih mjera, obuhvatili smo ih u 20 poglavlja. Jako je bitno postojanje prave onkološke mreže kako bi se pratila i sama kvaliteta onkološkog liječenja. Važna je i edukacija u onkologiji, važna su međunarodna istraživanja, onkološko umrežavanje, sustavno onkološko liječenje itd. - naglasila je Belac Lovasić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!