Kujundžić Tiljak: Za očekivati je rast broja novozaraženih; cijepite se

09:02 / 12.01.2022.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Mirjana Kujundžić Tiljak

Mirjana Kujundžić Tiljak

Foto: Studio 4 / HRT

Peti val epidemije u Hrvatskoj, izazvan omikronom, sve se brže širi. Jučer smo imali gotovo 8 tisuća novozaraženih, dvije tisuće više nego na isti dan prošlog tjedna. Udio pozitivnih u broju testiranih i dalje je iznad alarmantnih 40 posto.

Prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" gostujući u emisiji Studio 4, rekla je kako možemo očekivati da će broj novozaraženih rasti s obzirom da se omikron širi jako brzo.

Osvrnuvši se na nove mjere koje su od ponedjeljka na snazi, rekla je kako stožer pokušava napraviti balans kako bi mjere imale što manje posljedice na druge sektore.

- Važno je da se svi tih mjera pridržavamo, štoviše, svako može sebi pomoći i napraviti vlastit 'lockdown' - izbjeći neke situacije u kojima bi mogla biti veća opasnost širenja zaraze, nema potrebe da se vikendi provode u shopping centrima, odgoditi obiteljska okupljanja... .

Omikron

Kad je riječ o omikronu, Kujundžić Tiljak rekla je da se on pojavio u studenom 2020. u Južnoafričkoj republici i da se tijekom dva mjeseca proširio po cijelom svijetu.

- On ima preko 50 mutacija koje mu pomažu da zaobiđe imunološki odgovor i da se brže širi. Njegovi simptomi su slični delta varijanti - curenje nosa, grlobolja, umor, bol u mišićima, a nešto rjeđe se gubi miris i okus, rekla je. 

Dodala je i kako misli da nam omikron neće pomoći da dođemo do imuniteta krda, te da jedino cijepljenjem možemo spriječiti širenje virusa u populaciji.

Procijepljenost

Komentirala je i procijepljenost.

- Hrvatska je u drugom i trećem valu imala 23-24 preminule osobe na 1000 potvrđenih slučaja, a sada u četvrtom valu kad smo dosegnuli procijepljenost imamo 12 umrlih na 1000 potvrđenih, rekla je te navela primjer Portugala i Izraela koji imaju dobro procijepljenost.

- Portugal je u četvrtom valu imao tri preminule osobe na 1000 potvrđenih, a u prvom valu 30. Izrael je u četvrtom valu imao troje preminulih na 1000 potvrđenih, a sada u petom valu imaju jednu preminulu osobu. Oni koji su dosegli veću procijepljenost u zadnjim valovima imali su manji broj umrlih. Mi stalno tvrdimo da nas cijepljenje štiti od težih oblika bolesti koji mogu završiti hospitalizacijom ili smrtnim ishodom, istaknula je.

Proteinska cjepiva

U veljači bi trebala stići i proteinska cjepiva.

- Imamo veliko iskustvo s dosadašnjim cjepivima. U cijelom svijetu aplicirano je preko 9,5 milijarde doza cjepiva, 35 milijuna doza se primjeni dnevno, i preko 50 posto ukupnog pučanstva je cijepljeno i tako veliko iskustvo govori nam o sigurnosti i učinkovitosti ovih cjepiva. Ne znam kakva će biti nova cjepiva, ali najvažnije je cijepiti se što je moguće prije, naglasila je ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar". 

Brzi antigenski test

Osvrnula se i na uvođenje brzog antigenskog testa kao relevantno mjerilo dijagnoze.

- Mi imamo neke anonimne heroje ove borbe, a to su zdravstveni djelatnici koji rade na testiranjima. Od početka pandemije oni rade u dvije, a nerijetko i u tri smjene koje ima završavaju dugo u noć. Njihovi kapaciteti su ograničeni i mi smo došli do maksimuma. Uvođenje brzih antigenskih testova ljudima će omogućiti da brže dođu do spoznaje da imaju COVID i da bi mogli utjecati na širenje zaraze, rekla je dodavši kako je jako važno u prvim danima kad se počnu javljati simptomi odmirovati jer tada riješe dolazi do razvoja long COVIDA i posljedica, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!