12:06 / 26.03.2018.

Autor: S.M./M.M./HRT/Hina

Kujundžić: U izradi zakona o pobačaju i Crkva - stižu reakcije

-

-

Foto: - / -

Želimo da se o pobačaju razmišlja što manje. Sigurno će biti i onih koji će zagovarati zabrane, ali ostavimo to sada, neka se raspravlja o tome, kazao je, među ostalim, ministar zdravstva Milan Kujundžić.
"U izradi zakona o pobačaju sudjelovat će svi zainteresirani, pa i Katolička crkva", kazao je, među ostalim, ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o zdravstvu u ciklusu "Hrvatska kakvu trebamo". 

Ustavni sud donio je odluku 21. veljače 2017. da Sabor u roku od dvije godine treba donijeti novi zakon o pobačaju. Nedavno je prošla godina dana od odluke Ustavnog suda te su novinari o toj temi razgovarali s ministrom Kujundžićem. "Rok ćemo ispoštovati. Obveza prema Ustavnom sudu mora se poštovati. Počeli smo okupljati eksperte. Sudjelovat će svi zainteresirani", rekao je Kujundžić.  Istaknuo je da će novi zakon sigurno iznjedriti to da će "zaštititi začeto dijete i majku, da se što manje majke odlučuju na pobačaj. O tim mjerama koje će biti pustimo sada neka se vodi rasprava i traže se rješenja. Smisao je čuvati život od začetka, a pritom uključiti sve u raspravu".

Na pitanje ide li se u smjeru obveznog savjetovanja, ministar je rekao da je "jedno od promišljanja i obvezno savjetovanje, ali nadasve sigurnost majke. Da se ona i njezino dijete ne moraju bojati za sutra. To je obveza države i sigurno će to zakon iznjedriti". Odgovarajući na pitanje - kada se kaže čuvati život od začetka razmišlja li se o zabrani pobačaja ili želite omogućiti da se to događa što je moguće manje, ministar je rekao: "Ovo drugo što ste rekli, da se o tome razmišlja što manje. Sigurno će biti i onih koji će zagovarati zabrane, ali ostavimo to sada, neka se raspravlja o tome".

"Moje je mišljenje da se svatko treba baviti svojim poslom. Crkva zna kojim se poslom treba baviti, pa neka se bavi tim poslom, politika zna kojim se poslom treba baviti i mi ćemo se baviti tim poslom", komentirao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar najavu ministra Kujundžića o uključivanju i Katoličke crkve u izradu Zakona o pobačaju.

Najavom ministra Kujundžića posebno su zabrinuti u GLAS-u te napominju kako je stav Crkve o pobačaju utemeljen na vjerskoj dogmi, a ne na znanstvenim i medicinskim postulatima. "S obzirom na to, ne znamo na koji bi način Crkva mogla sudjelovati u zakonodavnom procesu osim ako ne ide u smjeru zabrane pobačaja i daljnjeg zadiranja u pravo i slobodu žene da odlučuje o svom tijelu", stoji u priopćenju GLAS-a. Stoga pozivaju "na konstruktivan, građanski otpor primitivizaciji i daljnjoj klerikalizaciji društva".

Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, poručili su iz Ženske mreže Hrvatske, osuđujući izjavu ministra zdravstva da će u pripremu novoga Zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva.

U Ženskoj mreži i Platformi za ženska reproduktivna prava podsjećaju ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova ministrova najava, kako kažu, suprotna aktualnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW). U njima, ističu, jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, dodaju, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!