Kujundžić u Temi dana: Veteranske bolnice neće se gasiti

30.01.2018.

19:58

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Trebamo li se kao pacijenti zabrinuti, zašto nazadujemo, što možemo očekivati u Temi dana odgovarao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Prema europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu, kojim se mjeri kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite, hrvatski zdravstveni sustav na 26. je mjestu od 35 europskih zemalja.

U odnosu na rezultate iz 2016., Hrvatska je pala za sedam mjesta. Ispred nas su i susjedne Slovenija, Srbija i Crna Gora. Od 35 zemalja, na vrhu ljestvice je Nizozemska. Hrvatska je pala za sedam mjesta i sada je 26-ta. Na samom začelju je Rumunjska. Ministar zdravstva Milan Kujndžić izvijestio je kako je oformio povjerenstvo koje će "analizirati te podatke kako bi se otkrilo u čemu smo uvjetno slabi i kako da to što prije popravimo". Povjerenstvo će se sastati već u petak, a za tjedan dana od tada trebalo bi završiti analize. U razgovoru za Temu dana ministar Milan Kujundžić kazao je kako se ne radi o podacima vezanim za jednu godinu nego se radi o razdoblju od 2014. godine. "Vjerujem da je Hrvatska na jednoj zlatnoj sredini, da trebamo na tome ustrajati i pokušati biti što bolji", kazao je. Poručio je kako on nije od onih političara koji sve prebacuju na prethodnike. "Rezultati će", dodao je "izgledati sasvim drugačije kad se ubace noviji podaci". Spomenuo je da RH izdvaja 500 milijuna kuna više za skupe inovativne lijekove, a vezano za liste čekanja rekao je kako se nabavljaju novi CT-i, mamografi i 7 novih aparata za magnetnu rezonancu. "Cijena zdravstvenih usluga je velika, ali je ova Vlada, nakon dvadesetak godina, prvi put smanjila ukupni i dospjeli dug i nije povećala javni dug sanacijom. To je problem i razvijenijih zemalja", kazao je Kujundžić.

Odgovorio je i na optužbe liječničke komore da radi protiv interesa gotovo 8 tisuća liječnika koj rade prekovremeno i da njegov dopis predstavlja miješanje politike u pravosuđe. "Problem je nastao 2013. godine od kada se satnica prekovremenih sati 'neprimjereno računa'. Problem se nije riješio jer ga treba riješiti unazad i unaprijed u novim kolektivnim ugovorima, a to nadilazi Ministarstvo zdravstva. U tom sam smislu kontaktirao ministarstva rada, financija i pravosuđa te Finu", kazao je Kujundžić. Opovrgnuo je da će se ugasiti veteranske bolnice. "Branitelji ne moraju brinuti, veteranske se bolnice neće gasiti. Povećani su limiti tih bolnica, a novci za to su predviđeni", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!