14:01 / 21.01.2019.

Autor: Hina

Kujundžić: Vlada podržava izgradnju novog KBC-a u Osijeku

-

-

Foto: - / -

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, Kujundžić je rekao novinarima da je novi akcelerator veliki dobitak ne samo za KBC, nego i za cijeli taj dio Hrvatske.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada podržala ideju izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini, a Ministarstvo stoji iza potreba KBC-a kada je riječ o nabavi nove opreme.

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, Kujundžić je rekao novinarima da je novi akcelerator veliki dobitak ne samo za KBC, nego i za cijeli taj dio Hrvatske.

- Liste čekanja bile su i do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će 'de facto' nestati. Riječ je o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor, istaknuo je Kujundžić.

Ustvrdio je kako se radi o vrlo pozitivnom pomaku u liječenju zloćudnih bolesti, pa vjeruje da će s novim uređajem imati puno bolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika u Slavoniji.

Kujundžić je ocijenio da osječki KBC nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonanciju, angiografiju i koronarografiju.


Za novi KBC potrebne stotine milijuna eura

Na pitanje o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku Kujundžić je odgovorio da Vlada podržava tu "kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini". Izvori financiranja bit će dugoročni, jer je u pitanju velik novac, i radit će se o stotinama milijuna eura, što će trebati tražiti iz europskih fondova i državnog proračuna.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog linearnog akceleratora, jer je KBC godinama radio samo s jednim akceleratorom, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika.

- Prošla je godina za nas bila plodonosna jer je u medicinsku opremu uloženo oko 38 milijuna kuna, ali potrebe i dalje postoje. Imamo plan zanavljanja uređaja, od kojih su neki stari 18 ili 20 godina, i nadamo se da će Ministarstvo i dalje imati razumijevanja za naše potrebe, poručio je Zubčić.

Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati.

- Očekujemo da će se projektna dokumentacija raditi minimalno dvije godine, zemljište je osigurano i riješeni su imovinskopravni odnosi. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da smo ga započeli i osigurali prva sredstva, kazao je Anušić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!