Kujundžić: Zdravstvo je smanjilo ukupni dug

12:13 / 07.02.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je na konferenciji "Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava" da je zdravstveni sustav lani smanjio ukupni dug s više od 8 mlrd. kn na 7,5 mlrd. kn, pri čemu prvi put deficit u zdravstvenom sustavu nije utjecao na povećanje ukupnog javnog duga.

Završni račun nije gotov ali privremeni rezultati su takvi da ukupni dug, koji je na kraju 2016. bio 8 milijardi kuna, sada će biti oko 7,5 milijardi kuna. Prvenstveno je to postignuto zato što je Vlada ispoštovala svoje zakonske obveze prema zdravstvenom sustavu, rekao je Kujundžić.

I ranije su se događala smanjivanja zdravstvenog duga, ali nikada bez povećanja javnog duga. Pritom izdvajanja za zdravstvo nigdje nisu smanjena, već su povećana, ustvrdio je ministar. Koji god segment taknete, kad se radi o lijekovima, skupim lijekovima ili opremi - više se izdvajalo... Nadam se da ćemo taj trend uspjeti zadržati, no rješenje je otvoriti dijalog - možemo li sa 700 eura biti jednako dobri kao i drugi, kazao je.

Prema podacima koje je iznio Kujundžić, u Hrvatskoj se za zdravstvo po stanovniku izdvaja 681 euro godišnje, u Sloveniji dvostruko više, 1546 eura, dok su u razvijenim zemljama izdvajanja značajno veća. Tako se u Njemačkoj po stanovniku za zdravstvo izdvaja 3973 eura, u Velikoj Britaniji 3448, a u Švicarskoj čak 7361 euro godišnje.

Bolnice generiraju potrošnju i to stalno tišti zdravstveni sustav - može li se toliki opseg usluga i kvaliteta postizati s postojećim limitima, kaže Kujundžić uz poruku kako je nužno nastaviti kontrolirati rashodovnu stranu i tražiti mogućnosti za povećanje prihoda.

Govoreći o trenutnom stanju u hrvatskom zdravstvu, ravnatelj KBC-a Osijek Mario Puljiz upozorio je da trenutno 30% stanovništva plaća doprinos, a među njima svega polovica dopunsko zdravstveno osiguranje. Od 24 milijarde kuna zdravstvenog proračuna 85% troškova odlazi na usluge, a 4 milijarde kuna na lijekove. Smatra kako su trenutno najveći problemi sustava nedovršeni informatički sustav, iz čega dobrim dijelom proizlazi kriza upravljanja sustavom, nedefinirani osnovni paket zdravstvene zaštite i neograničena potrošnja po osnovi dopunskog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!