Kuk: Potres u Turskoj 120 puta jači od petrinjskog, a 5000 od zagrebačkog

06.02.2023.

12:18

Autor: Mario Krstanović/Hrvatski radio/P.F./HRT

Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Foto: HTV / HRT

O razornom turskom potresu i njezinim posljedicama novinar Hrvatskog radija Mario Krstanović razgovarao je s našim seizmologom Krešimirom Kukom. Osim jačine potresa njegovu razornost pojačala je i dubina u epicentru.

- Potres je bio izrazito snažan, to je evidentno. Dubina naknadnim računima pokazuje kako izgleda da se radi o plićem potresu. Kolege iz Turske su prema posljednjim računima iznijele vrijednost dubine oko 8 km, dakle dosta pliće nego što su prve vrijednosti magnitude bile prijavljene. Ono što valja naglasiti da što je potres plići, a jak je poput ovog danas, njegovi efekti su izraženiji. Izaziva više šteta, više se energije nepotrebno oslobađa na prostoru koji je u užem epicentralnom području. Nažalost, i štete i žrtve su time veće, rekao je seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio.

- O nagađanjima kako bi moglo biti i 10.000 poginulih Kuk je rekao kako je teško unaprijed prognozirati broj žrtava, ali da je sigurno kako će s vremenom njih biti sve više.

- Potres ove snage napravi pravu pustoš na širem području i potrebno je neko vrijeme. Što više vrijeme odmiče, spasilačke i sve druge službe koje djeluju, će nažalost brojke stradalih i ozlijeđenih podizati kontinuirano u vremenu. Definitivno je i realno je strahovati da će broj stradalih i ozlijeđenih biti puno veći nego što se sada prijavljuje, istaknuo je Kuk.

Dao je usporedbu potresa u Zagrebu i Banovini te ovog u Turskoj što se tiče oslobođene energije.

- Ako bismo uspoređivali energiju, to je preciznije i fizikalno opravdanije, nego baš reći da je bio baš toliko puta jači, uzimajući vrijednost magnitude koja je bila prva izračunata od 7,8 prema Richteru ako bismo uspoređivali s magnitudom Petrinjskog potresa koja je bila 6,4 to bi bilo preko 120 puta više oslobođene energije u ovom potresu. Uspoređujući ovaj potres u Turskoj s onim zagrebačkim potresom dobili bi vrijednost od preko 5000 puta više energije koja je oslobođena današnjim prvim potresom u Turskoj.

Što su zabilježili instrumenti u Hrvatskoj


Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je kako je razoran potres magnitude 7,8, koji je u 2:17 pogodio Tursku, izgledao na postajama u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!