Kuk: Tlo će se još tresti, ali to je normalna pojava

22.03.2020.

19:35

Autor: S.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Tlo će se još tresti. To je normalna pojava, jer se nakon svakog jačeg potresa slijedi jedan duži period smirivanja tla, odnosno dovođenja stanja u ravnotežu, kazao je seizmolog Kuk.
Tlo u Zagrebu još će se tresti, ali to je normalna pojava, kazao je seizmolog Krešimir Kuk u središnjem Dnevniku HTV-a i dodao da je nakon glavnog potresa bilo njih još nekoliko desetaka magnitude od 2 do 3 Richtera.

UŽIVO: Potresi u Zagrebu - najnovije informacije 
Policija: U potresu, uz teško ozlijeđenu djevojčicu, lakše ozlijeđeno 14 osoba 
[FOTO/VIDEO] Oštećena kulturno-povijesna graditeljska baština
VIDEO: Zgrada na Trgu bana Jelačića ostala bez oba tornja
Apel građanima da ne hodaju centrom grada
Besplatan telefon 0800 8805 za Zagrepčane pogođene potresom
Plenković naložio svim ministrima da građevinari odmah naprave procjenu
Bandić: Najviše nastradale Nikolićeva, Gajeva i Đorđićeva ulica 
Božinović: Situacija s potresom složenija je zbog pandemije koronavirusa 

Seizmolog Kuk je objasnio da nakon svakog jačeg potresa slijedi jedan duži period smirivanja tla, odnosno dovođenja stanja u ravnotežu. Naknadne potrese smatra očekivanima, ali napominje da se ne može prognozirati ni znati kada i koliko će se njih dogoditi, niti koje jačine.

- S obzirom na jačinu glavnog potresa i onoga poslije njega, nadamo se da se najveća količina energije oslobodila i da idući potresi neće biti tih jačina, rekao je te poručio kako je ipak potreban oprez.

Kazao je da se Hrvatska ne nalazi na kontaktu tektonskih ploča, gdje su potresi češći i jači  te da su se na području, na kojemu je danas bio epicentar, potresi i prije događali.

- To nije iznenađenje. Struka je očekivala da će se nekad dogoditi i tako jaki potres. Osim jedne ozlijeđene djevojčice ovaj potres nije izazvao veće žrtve. Izazvao je relativno velika oštećenja, posebno u centru grada Zagreba, dodao je.

Posebno je upozorio da prilikom idućih potresa prijeti velika opasnost od urušavanja danas oštećenih zgrada. Centar Zagreba najviše je ugrožen zbog činjenice da je izgrađen od cigle, bez armiranih betonskih konstrukcija koje su značajno otpornije na potrese, tvrdi Kuk i dodaje da su noviji dijelovi Zagreba gotovo neoštećeni jer su se ondje zgrade gradile prema drugačijim propisima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!