11:15 / 23.10.2018.

Autor: V.K./HRT

Kulić: Netko je htio da u Hrvatskoj nestane proizvodnja

-

-

Foto: - / -

U emisiji „Studio 4“ gostovao je Slavko Kulić, ekonomski analitičar koji je komentirao situaciju u Hrvatskoj, ali i nagovještaj nove svjetske gospodarske krize.
U emisiji  „Studio 4“ gostovao je Slavko Kulić, ekonomski analitičar koji je komentirao situaciju u Hrvatskoj, ali i nagovještaj nove svjetske gospodarske krize.

Kulić je rekao da je došao kraj Uljaniku i 3.maju, te kako Hrvatska nije izgubila samo brodogradnju, već i kompletnu proizvodnju. To nije slučajno, netko je htio da nestane proizvodnja.

Ministar Marić je rekao kako aktiviranjem državnih  jamstava za brodogradnju, od 4 milijarde kuna, neće ugroziti državne financije. „Možda neće ugroziti državne financije, zato što će to sve platiti građani, rekao je Kulić.
Kada su garancije rađene, mislilo se kako će se brodogradnja pomoću vanjskog partnerstva izvući, no nitko nije ozbiljno promišljao da brodogradnja na taj način ne može opstati, naglasio je.

Sve više se spominje mogućnost nove globalne krize i recesije koja će pogoditi svijet, a time i Hrvatsku. Spominje se 2020.godina kao početak.
70 posto građana u Hrvatskoj već trpi krizno stanje zato što im je uskraćena osnovna egzistencija s naslova niskih plaća i mirovina, ukazuje Kulić.

Proizvodnje u Hrvatskoj nema zato što joj je nametnuta trgovačka, a ne proizvodna orijentacija. Proizvodnjom se u zadnjih 20 godina nitko nije bavio. Umjesto proizvodno- tehnološke orijentacije stvaranja novih dodanih vrijednosti, mi smo išli na tzv. šleper ekonomiju u kojoj se uvozi svašta po svakakvim cijenama, govori Kulić.

Kulić je rekao, kako Hrvatska do danas nije politički konstituirana, a bez političkog konstrukta nema ni pravnog. Nije ni čudo što nam je pravosuđe na tapeti svaki dan, to je tako zato što ono ne počiva na političkom konstruktu, zaključio je Kulić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!