20:10 / 03.02.2018.

Autor: HRT

Kuluz: Cesareov odlazak u Italiju ocu bio bi štetan za njega

Nina Kuluz, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nina Kuluz, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kuluz i Plazonić su ustvrdile kako sud ne interesira mišljenje dječjeg psihijatra te su apelirale na sve državne institucije jer smatraju da se u tom slučaju radi o kršenju više konvencija o pravima djeteta.
Nina Kuluz, majka 8,5-godišnjeg dječaka Cesarea koji bi joj u srijedu u Splitu trebao biti oduzet i predan ocu u Italiju, na konferenciji za novinare objavila je da je dječakov psihijatar u novom nalazu procijenio da bi odlazak ocu u Italiju bio za dječaka štetan. 

Na konferenciji, na kojoj je novinarima predočila mišljenje dječjeg psihijatra, sudjelovala i njezina prijateljica Vanda Plazonić, koja je novinarima rekla da danas otvaraju sve karte jer je krajnje vrijeme da se ovrha nad djetetom zaustavi već danas, a ne da se dogodi situacija da dijete u kući vrišti i plače dok ovršitelj misli hoće li ga odvesti ili ne. Žele to zaustaviti prije nego li dijete dođe do te vrste traume jer je, kako kažu, već dovoljno istraumatizirano.

Kuluz i Plazonić su ustvrdile da sud ne interesira mišljenje dječjeg psihijatra te su apelirale na sve državne institucije jer smatraju da se u tom slučaju radi o kršenju više konvencija o pravima djeteta.

Ustvrdile su da je dječakov otac Alessandro Avenati u više navrata prijetio Nini Kuluz, što je ona prijavila policiji. Kazale su i da se djetetu nije javio od ožujka prošle godine, te da se Nina po odluci talijanskog suda mora dva puta mjesečno javljati talijanskoj policiji.

Kuluz je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom. Zbog otmice sina je nepravomoćno osuđena na 3 godine i četiri mjeseca zatvora i obvezna je dječakovu ocu isplatiti 50.000 eura odštete.

Nina je po dolasku u Split iz Italije 11. travnja 2011. Centru za socijalnu skrb prijavila razloge svog odlaska i zlostavljanje partnera. Oni su o tome navodno izgubili dokument  iako su na Općinskom sudu potvrdili da ih je upravo tada posjetila za što Nina ima dokument. Sve je to prijavila DORH-u. Da ta prijava nije nestala, Ninu nikada ne bi mogli optužiti za navodnu otmicu.

Centar za socijalnu skrb s tom prijavom nije napravio ono što je trebao. Zanimljivo je i kako se otac djeteta na Općinskom sudu odrekao prava na viđanje svog djeteta dok se ne vrati u Italiju, a od ukupno 108 dana koliko mu je naš sud dodijelio da se ovdje druži sa svojim sinom iskoristio je tek tri dana, kazala je, među ostalim, Plazonić.

Prema njezinim riječima, ovršna sutkinja je u rujnu 2016., zbog moguće nagle odluke koja bi mogla izazvati njegovu psihičku destabilizaciju, prvo odbila provođenje ovrhe da bi devet mjeseci kasnije ili sada nakon 1,6 godina odobrila ovrhu. Što se sada promijenilo? Znakovito je kako je ovrha zakazana u srijedu u 9 sati na isti dan kada se majka dječaka u 17.30 sati mora prijaviti u policijsku postaju u Torinu, dodala je Plazonić.

Ako Cesarea u srijedu ovrše to znači da će moje dijete završiti u instituciji jer bi ga se, s obzirom da se otac nije u stanju brinuti za sebe, nadgledalo, a kamoli se brinuti za dijete, ustvrdila je Nina te dodala da je njezin bivši partner nasilnik i alkoholičar koji se pokušao liječiti, ali nije uspio.

Dodala je i da više od godinu dana traže da se nju i oca djeteta ponovno vještači, jer je zadnje vještačenje nad njima i djetetom provedeno 2012. godine i u njemu stoji da dijete ne treba odvajati od majke jer je dobar roditelj za razliku od oca, no Županijski sud je ignorirao, ustvrdila je. Zbog telefonskih poziva između sutkinje koja vodi ovrhu i Avenatijeve odvjetnice, kao i zbog ideje tajne ovrhe i praćenja obitelji, Nina Kuluz je DORH-u podnijela kaznenu prijavu protiv sutkinje za koju je još početkom studenog tražila izuzeće.

Plazonić je uvjerena kako se u tom cijelom slučaju radi o tome da, kako je rekla, Italija kao velika država stvara pritisak na Hrvatsku zbog čega je našim institucijama lakše isporučiti dijete nego se boriti

U srijedu se pred Nininom zgradom očekuju velik broj ljudi, najavljen je dolazak nekoliko autobusa iz cijele Hrvatske, ali i dolazak poznatih osoba koji će joj pružiti potporu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!