Kumrovec: Komemoracija za Josipa Broza Tita

04.05.2018.

21:09

Autor: S.M./HRT

default error photo
Trenutak smrti Josipa Broza Tita u bivšoj državi godinama se obilježavao sirenom i minutom šutnje točno u 15 sati i pet minuta. Danas je u Hrvatskoj još tako samo u Kumrovcu.
Na današnji dan prije 38 godina umro je Josip Broz Tito, čiji lik i djelo i danas izazivaju prijepore. U Kumrovcu je petnaestak izaslanstava položilo vijence i zapalilo svijeće uz spomenik, pokraj njegove rodne kuće.

Trenutak smrti Josipa Broza Tita u bivšoj državi godinama se obilježavao sirenom i minutom šutnje točno u 15 sati i pet minuta. Danas je u Hrvatskoj još tako samo u Kumrovcu. 

Na komemoraciji su bili antifašisti iz Hrvatske i Slovenije, izaslanstva nekoliko županija, gradova i općina, članovi društva Josip Broz Tito. Nakon 15 godina na komemoraciju je došao i potpredsjednik Hrvatskog sabora. Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Hrvatskog sabora kazao je da vidi kako se mijenja društvena klima. Vidim kako neki ljudi zaboravljaju tko je bio, sa svim svojim manama i vrlinama - na pravoj, a tko na krivoj strani. Zato sam danas i ja ovdje, rekao je Hajdaš Dončić.

Nekadašnji doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i jedan od utemeljitelja Pokreta nesvrstanih, umro je 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani, a pokopan je 8. svibnja u Beogradu. Na ispraćaju je uz oko 700.000 građana iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, bilo 209 visokih izaslanstava iz cijelog svijeta, te šefovi država i vlada iz 127 država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!