20:42 / 17.04.2020.

Autor: T.D./HRT

Kundid: Združeni pothvat HV-a, RGNF-a, alpinista i statičara

-

-

Foto: - / -

Akciju spuštanja vrha tornja u Temi dana komentirali su predsjednik Odbora za obnovu katedrale, mons. Ivan Hren, i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid.
Više od 30 tona težak vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale spušten je na zemlju. Uspješno je obavljena tehnički vrlo zahtjevna akcija, koja je uključivala postavljanje i detoniranje eksploziva. Kontroliranim eksplozijama vrh je u jednom trenutku odvojen od baze. Akciju spuštanja vrha tornja u Temi dana komentirali su predsjednik Odbora za obnovu katedrale, mons. Ivan Hren, i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid.

●  Uklonjen toranj zagrebačke katedrale

Monsinjor Ivan Hren nije krio sreću zbog uspješne akcije skidanja tornja s katedrale.

 - Hvala dobrim ljudima, profesionalcima koji su otvorenog i širokog srca sa svoje strane učinili sve, a onda predali u ruke onima koji će ga spustiti. 6 godina sam predsjednik za obnovu, čitavo vrijeme sam u ekipi, ponosan sam i sretan budući da sam završio baziliku u Sisku, onda sam izabran za predsjednika obnove za katedralu da nakon pola dana pustimo sa skela toranj, objašnjava Ivan Hren.

Ivan Hren kaže kako je Bog imao drugi plan te da je iz ovog naučio lekciju.

- Previše predstavljamo svoje projekte pred Bogom i onda ako se ne ostvare onda smo razočarani. Mislim da nas je potres naučio da bi bilo mudro iščitavati Božji plan jer nas je on naučio. Sve što sam imao u ovoj situaciji je Njegov dar, ništa posebno nisam ja napravio, govori Hren.

Monsinjor Hren kaže kako još ima dosta posla u saniranju štete.

- Imamo na južnom zvoniku na skeli barem 4 tone kamena koje je ostalo. Idemo gore učvrstiti tornjeve, spustiti zaglavnjak, počistiti skelu, sve što je oko katedrale što bi moglo priječiti prolaze. Apsida nam je kompletna popucala, gore iznad sve ćemo učvrstiti sa skelama, objašnjava Ivan Hren.   Brigadni general Tihomir Kundid ističe kako se radilo o združenom pothvatu Hrvatske vojske, Naftno-geološkog fakulteta, alpinista i statičara.

- To je bilo združivanje, upravo što promovira zakon o domovinskoj sigurnosti. Vrlo studiozno smo pristupili rješavanju zadaće koju smo dobili. Napravili smo detaljan "skrining" zvonika, izradili elaborat i napravili matematičke izračune potrebe eksploziva. Nakon toga uzeli smo jedan kamen koji je pao sa zvonika i odnijeli na analizu i eksperimentirali s različitim vrstama eksploziva kako bi došli do spoznaje koja će to vrsta eksploziva biti najučinkovitija i ponašati u tome kamenu i na koje načine možemo odvojili nosive klinove s njihovog sidrišta koji su držali sam zvonik, objašnjava Kundid.

Brigadni general Kundid kaže kako je korištena stvarno mala količina eksploziva, 48 grama.

- Odlučili smo se za plastični eksploziv. Sve probe koje smo radili s eksplozivom radili smo s ciljem da imamo apsolutnu sigurnost da ćemo tu akciju odraditi na kirurški precizan način. Nije došlo do nikakvih dodatnih oštećenja. Sve je odrađeno precizno i temeljito, naglašava Tihomir Kundid. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!