15:36 / 23.05.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Kupuju jeftino zemljište pa nezakonito grade, a inspekcije nemoćne

-

-

Foto: - / -

Komunalni redar ne može im ništa. Čim počnu graditi čvrsti objekt, više nisu u njegovoj nadležnosti.
Dok će u mnogim našim turističkim biserima ovo biti godina borbe za svakog gosta - primjeri iz Istre pokazuju da to nije jedina briga koja muči lokalne vlasti. U Rovinju četvorni metar građevinskog zemljišta stoji oko 200 eura. No, ima onih koji su tomu odlučili doskočiti, pa kupuju jeftinije poljoprivredno ili šumsko zemljište na kojem onda nezakonito grade. I može im biti jer su, čini se, i inspekcije nemoćne.

Najprije se doveze kamp-prikolica. Onda se podigne nadstrešnica, koja se uspjela legalizirati. Zatim se bez ikakvih dozvola, izvan građevinske zone, sagradi kuća od sto ili dvjesto četvornih metara. 

- To kupuju uglavnom strani državljani, koji kasnije borave na tim parcelama, stvaraju smeće koje nemaju gdje odložiti pa ga odlažu po šumama, borave bez da plate boravišnu taksu, kaže načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Komunalni redar ne može im ništa. Čim počnu graditi čvrsti objekt, više nisu u njegovoj nadležnosti.

- Reagiraju iznenađeno, kao - nisu znali da se to ne smije. Nisu bili upoznati s time, kaže komunalni redar Jasmin Anić.


Istra je pokrenula inicijativu da se ovlasti za kažnjavanje nezakonite gradnje prepuste lokalnim zajednicama. Ali država ih želi zadržati.

- Smatramo da ne moramo biti inženjer građevine da znamo da se na oranici ne može nešto graditi. Dakle, s izmjenom dvije jednostavne odredbe napravili bi pozitivnu revoluciju i zaustavili sve što se sada događa u RH, ističe gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Građevinski inspektori, o kojima se neprekidno sluša kako ih je premalo, povremeno izdaju naloge za rušenje. Kakvi su rezultati?

- Za sada, ono što raspolažemo činjenicama, da gotovo pa, usudio bih se reći, niti jedan objekt nije srušen, kaže Elvis Prenc, voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo, Rovinj.

Umjesto pojedinačnih slučajeva, ilegalna gradnja sve se češće pojavljuje kao organizirani kriminal. Takozvani investitori kupuju šume po euro za četvorni metar, zatim ih daju parcelirati, te preprodaju na tržištu ilegalne gradnje. Na žalost, hrvatski zakoni dopuštaju ovakvu praksu. Premda je jasno da smiješno male parcele šumskih površina mogu služiti isključivo zloupotrebi zakona i prirodnog bogatstva.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!