09:48 / 16.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Kurelić: Trump se nikoga ne boji; Ime Makedonije - upitna provedba dogovorenog

-

-

Foto: - / -

Zlatko Kurelić s FPZ-a u "Intervjuu tjedna" govorio je o stvarnim dometima sastanka Trump-Kim, implikacijama promjene imena Makedonije, Brexitu i hrvatskom predsjedanju EU-om početkom 2020.
Zlatko Kurelić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govorio je o stvarnim dometima sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kima Jong-una te zaslužuje li Trump Nobelovu nagradu. Bilo je riječi i o implikacijama promjene imena Makedonije, Brexitu i hrvatskom predsjedanju EU-om početkom 2020. Govoreći o susretu američkog i sjevernokorejskog predsjednika Kurelić je kazao da se prema "antitrumpovskim" analitičarima stječe dojam da je njihov susret prošao lošije nego što ustvari jest.

Susret je sigurno povijestan. Mnoge su administracije mogle organizirati takav susret, a nisu to učinile, kazao je i podsjetio da je susret u Reykjaviku između Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova 1986. bio ocijenjen kao promašaj jer je američka strana bila nespremna za rusku. Susret nije završen nikakvim suvislim dokumentom i svi su mislili da je polupromašaj ili potpuni promašaj. Na kraju je ispalo da je tri godine poslije pao Berlinski zid. Što će ispasti od susreta Trumpa i Kima ne znamo, ali sigurno je povijesni susret, dodao je.

Mi ne znamo što se ustvari dogovorilo na susretu Trumpa i Kima, jer se dogovorilo očito više nego što je u priopćenju izašlo. Vrlo je vjerojatno Trump dobio neko obećanje o početku denuklearizacije od strane Korejaca i sa svoje se strane obvzao da će prekinuti s onim što je on nazvao "war games" ili ratne igre, a što je ustvari ispravan naziv za manevre koje Amerikanci rade, izjavio je Kurelić.

Čiji je gumb veći? Korejci su shvatili da je njihov gumb manji i to je jedan od razloga zašto su pristali na denuklearizaciju, kazao je.

Svakako da postoji i druga strana, oni koji su zagovarali da se Trump ne treba sastajati sa sjevernokorejskim čelnikom. Mi koji smo nepristrani i koji gledamo sa strane i ne navijamo ni za jednu stranu, smatramo da je bolje da pregovaraju nego da prijete jedni drugima. Iz perspektive Kine postojala su dva prioriteta - da prestanu američki manevri u njihovoj blizini i da prestanu eksplozije. Rusija je također pozdravila susret, kazao je.

"Kako raspravljati s diktatorom o ljudskim pravima?"

Svi ovi koji žele umanjiti važnost susreta sad govore da Donald Trump nije prigovorio Kim Jong-unu da krši ljudska prava. No skup nije bio o ljudskim pravima. Kako možeš raspravljat s diktatorom kao da je ravnopravan čovjek. Jedino gdje bi se Trumpu moglo prigovoriti je u tome da je salutirao nazad sjevernokorejskom generalu. Ali Trump je reagirao instinktivno. Korejci su to doživjeli kao lijepu gestu, a oni koji ga ne vole to su mu jako zamjerili. Objektivno gledano - što se tu strašno dogodilo ako američki predsjednik nazad salutira, upitao je Kurelić.

Što se tiče svjetske politike - nje se Trump ni najmanje ne boji. Njega se boje tri puta više, nego on njih. To da su Europljani nezadovoljni Donaldom Trumpom, njemu ne oduzima nijedne minute sna. Problem koji on ima druge je prirode - FBI-eva istraga je li bilo dosluha u predizbornoj kampanji i izbori u Kongresu u studenom. Ako bi došlo do toga, onda se stvari kompliciraju. Najprije moraju dramatično izgubiti izbore u studenom, a onda mora doći do opoziva u Kongresu. Ali ako do toga i dođe, sudit će mu Senat. A Senat ga neće osuditi nikada. Dakle, on može imati teškoća, ali ništa strašno mu se neće dogoditi, kazao je Kurelić.

"Ako postigne dogovoreno sa Sjevernom Korejom - Trump zaslužuje Nobelovu nagradu"

Na pitanje o kandidaturi Trumpa za Nobelovu nagradu za mir Kurelić je rekao: Ako dogovore denuklearizaciju i ako ta denuklearizacija bude provedena, Amerikanci povuku 25.000 trupa ili pak sve trupe iz Južne Koreje, potpiše se sporazum o definitivnom kraju rata - tada je Nobelova nagrada zaslužena sto posto.

Govoreći o Brexitu kazao je da se Velika Britanija neće predomisliti u vezi s tim. Britanci idu van sto posto, samo je pitanje koja će to varijanta biti - "clean Brexit", "soft Brexit"...

Kurelić: Dogovor o imenu Makedonije - kao da rješenje postoji, ali nije izgledno da će biti izvedeno

Osvrćući se na dogovor Zaeva i Tsiprasa o imenu Makedonije kazao je kako im od srca želi uspjeh. Ali kako izgleda veliko je pitanje može li svaka od tih država to ime procesuirati kroz svoj parlament. Makedonci u Ustavu moraju promijeniti ime, a i mora se održati referendum. Koliko sam vidio referendum je ozbiljan, odnosno mora mu se odazvati više od 50% ljudi s pravom glasa, a onda ih natpolovično mora biti za ime. S promjenom Ustava stvari su zapele, jer nema tako velike većine da se Ustav može mijenati. Prema tome, uopće nije sigurno hoće li Makedonci uspjeti svoj dio isprocesuirati. Tu su problemi i s Grčkom. I Tsiprasu se može dogoditi da dogovor ne prođe u grčkom parlamentu. Izgleda kao da rješenje postoji, ali nije izgledno da će biti izvedeno, kazao je.

Predsjednica i premijer će se morati dogovoriti oko predsjedanja EU-om

U vezi s prijeporima na relaciji predsjednica Republike i premijer, a oko predsjedanja EU-om početkom 2020. Kurelić smatra da će se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković trebati dogovoriti, jer ako to ne učine, EU će to od njih zahtijevati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!