09:03 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Kuščević: Ministar sam dok Plenković ne odluči drukčije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nezaobilazna pitanja novinara prije sjednice ticala su se moguće Kuščevićeve ostavke i mogućeg raskida koalicije s HNS-om, što ministri nisu htjeli posebno komentirati.
Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da ostaje na poziciji ministra dok premijer Andrej Plenković ne odluči drukčije.

- Plenković branio Kuščevića, rekao da je angažiran i motiviran kao ministar 
- Kuščević: Premijer nije tražio moju ostavku
- Kuščević: Vrlo brzo će netko odgovarati za laži i manipulacije 

Nezaobilazna pitanja novinara prije sjednice ticala su se moguće Kuščevićeve ostavke i mogućeg raskida koalicije s HNS-om, što ministri nisu htjeli posebno komentirati.

- Dok predsjednik Vlade ne odluči drukčije, svi smo ministri - ja, Štromar, svi kolege koji su sada ministri, rekao je Kuščević ispred Banskih dvora.

Nakon sjednice Vlade Kuščević je također bio sličnog mišljenja.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da su ostavili još vremena da premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević rasprave nekoliko preostalih otvorenih pitanja.

Neovisno o krizi u vladajućoj koaliciji i ultimatumima koje upućuju partneri iz HNS-a zbog Kuščevićevih afera, Bačić tvrdi da u HDZ-u ne razmišljaju o tome imaju li dovoljno ruku u Hrvatskom saboru.

- Danas sam u kontaktu s predsjednikom Kluba HNS-a, razgovarat ćemo o svim aktivnostima i nema tu nikakve dramatike, rekao je Bačić novinarima najavivši da nakon 12. srpnja Sabor ide na stanku s izglasanim zakonima, kao potvrda da je Vlada stabilna.

Što se tiče eventualne izvanredne sjednice zbog oporbenog zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja Kuščeviću, Bačić je kazao da prema Ustavu Sabor zasjeda do 15. srpnja, a kako je SDP predao prijedlog za opoziv 3. srpnja, ima dovoljno vremena da se o Kuščeviću raspravlja u Saboru bez sazivanja izvanredne sjednice.

- Čuli ste od premijera kako ćemo postupati u vezi prijedloga za opoziv, temeljem odluke užeg vodstva HDZ-a o svemu će odlučiti premijer i Kuščević. Sinoć smo raspravljali o svim navodima koji su u prijedlogu za opoziv ministra, on je dao svoje odgovore, ostalo je još da se rasprave sva pitanja koja se nameću da se dodatno pojasne kako bi mogli donijeti konačnu odluku, prije svega predsjednik Vlade, rekao je Bačić. Dodao je kako su rokovi kratki, od danas kada je Vladi upućen prijedlog rok je osam dana, time je definirano koliko je o tome moguće razgovarati unutar Vlade.

Bačić smatra kako su argumenti koje je iznosio Kuščević jako dobro poznati, za veliki dio navoda provedena je ozbiljna istraga Uskoka i DORH-a 2010. godine, dok je bio načelnik općine Nerežišće.

- O velikom dijelu optužbi očitovao se DORH, ostalo je još nekoliko otvorenih pitanja i zato smo sinoć dali još vremena da ih rasprave ministar i premijer, pojasnio je Bačić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić također je rekla da o Kuščeviću odlučuje Plenković.

- Ja sam saslušala njegovo obrazloženje, ono što vam je rekao premijer, to je da će on s ministrom još razgovarati, razgovarat će se i s koalicijskim partnerima. Uvijek sam bila stajališta da premijer bira svoje suradnike, istaknula je. 

Upitana je li ovo kraj suradnje s HNS-om, odgovorila je da će se to znati nakon koalicijskog sastanka. 

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je da u potpunosti podržava sve što je jučer izrečeno nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a. 

- Sačekajmo i budimo strpljivi. Sve je vrlo jasno analizirano i rečeno, poručio je.

Na jučerašnjem sastanku užeg vodstva raspravljalo o zahtjevu HNS-a za ostavkom ministra Kuščevića, a premijer je poručio kako Kuščević radi svoj posao te najavio da će razgovarati sa svim partnerima u vladajućoj većini, i to najvjerojatnije idućeg tjedna.

Na pitanje želi li i dalje biti u koaliciji s HNS-om, ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao: "Kada se pojavi neki problem, uvijek treba razgovarati. No oni koji se služe ultimatumom, ili pak ucjenom, onda je to za ozbiljnu analizu".

Slučaj ministra Lovre Kuščevića i dalje je jedna od glavnih političkih tema u zemlji. Premijer Plenković bi odluku o sudbini ministra Kuščevića trebao donijeti prije sljedeće sjednice Vlade, a nakon sastanka sa svim koalicijskim partnerima. U skladu s odlukom bit će i Vladino očitovanje za SDP-ov zahtjev za opozivom. Čeka se potez premijera - o kojem će ovisi ministarska pozicija Lovre Kuščevića i sudbina vladajuće koalicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!