15:41 / 07.01.2018.

Autor: HRT

Kuščević: 'Ministarstvo radi na projektu 'Država bez papira''

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nove usluge u digitalizaciji javne uprave su projekt e-Poslovanje, e-Pristojbe, e-Upisi, e-Novorođenče.
Ministar uprave Lovro Kuščević u intervjuu Hini najavio je nove usluge u sklopu sustava e-građani: od kraja siječnja uvodi se e-Novorođenče za online prijavu rođenja djeteta.

Dakle, više se neće morati odlaziti u čak pet državnih institucija da se to obavi. Pokreću se e-upisi kako bi se digitalizirati upisi u vrtiće i škole, a s pomoću e-pristojbi sve državne pristojbe plaćat će se elektroničkim putem.

Govoreći o tome što je učinio otkako je prije šest mjeseci imenovan ministrom uprave, istaknuo je da su neki projekti dovršeni, na ostalima radi, a u isto vrijeme smo započeo je veliki broj drugih projekata. U sustav e-Građani, koji koristi više od 500.000 građana, uključili smo nove usluge: e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, e-Zahtjev za izdavanje e-Putovnice, e-Izdavanje potvrde o evidenciji korisnika socijalne skrbi, te e-Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak. Omogućili smo usluge kao što su MojZagreb, Vodne usluge Međimurskih voda i e-Porezna. Nastaviti ćemo nadograđivati sustav e-Građani novim uslugama, a već krajem siječnja uvest ćemo e-Novorođenče, koje je trenutno u testnoj fazi. Krajem prošle godine usvojen je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim želimo omogućiti bolji rad u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ali i stvoriti mehanizme ravnoteže između predstavničkog i izvršnog tijela i time smanjiti broj prijevremenih lokalnih izbora. Ministarstvo radi na projektu 'Država bez papira', kojem je cilj olakšati i pojednostaviti pružanje javnih usluga građanima i poslovnim subjektima, dodao je.

Za 2018. je najavio bolju organizaciju rada u državnim i javnim službama, novi Zakon o agencijama, realizaciju projekta 'Sustav upravljanja kvalitetom u javnoj upravi'.

Nove usluge u digitalizaciji javne uprave su projekt e-Poslovanje koji će omogućiti poslovnim subjektima preuzimanje dokumentacije na svom računalu, e-Pristojbe kojima će se moći plaćati sve državne pristojbe elektroničkim putem, e-Upise pokreću sa CARNET-om i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, kako bi se digitalizirati upisi u vrtiće i škole.

Usluge javne nabave također planiraju približiti građanima i to pokretanjem Centra dijeljenih usluga (CDU). Na jednom će mjestu biti, u takozvanom 'oblaku' ili 'cloud-u', biti udomljeni razni sustavi javne uprave, što znači da će građanin prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata, jer će ih službenik sam 'povlačiti'. Više neće svako ministarstvo imati svoje baze na svom serveru nego će sve biti smješteno u APIS-u, što znači da će sve baze biti povezane. To je jedan od najvažnijih projekata za našu državu u idućem trogodišnjem razdoblju, kazao je ministar.

Kuščević je rekao da su Zakonom o upravnoj inspekciji delegirali nadzor s Ministarstva na tijela državne uprave u županijama, a izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ojačali su institucije za provedbu funkcionalne i fiskalne decentralizacije.

Za reformu općina prvo ih treba funkcionalno i fiskalno ojačati, te spojiti one koje ne mogu same obavljati svoje poslove. Ugovorit ćemo 3-godišnji projekt Sustav upravljanja kvalitetom u javnoj upravi, vrijedan 40 milijuna kn, koji s 85 posto sufinancira EU. Njime će se točno precizirati svi procesi koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave, uredi državne uprave i ispostave ministarstava po županijama. Analizirat ćemo koje poslove provode i u kojem dijelu se preklapaju, te kadrovsku ekipiranost. Tek tada će se moći odlučiti treba li neke jedinice lokalne samouprave spojiti, treba li određene poslove neke općine preuzeti županija i koja je jedinica dovoljno jaka da može preuzeti dio županijskih ili državnih poslova, rekao je ministar.

Istaknuo je da Vlada želi doprinijeti boljoj organizaciji rada u državnim i javnim službama pa su za ovu godinu planirani novi Zakon o plaćama u javnoj upravi i Zakon o plaćama za državne službenike. Smatra da bez zadovoljnog službenika nema ni zadovoljnog korisnika javne usluge, zato treba omogućiti nagrađivanje izvrsnih, a sankcioniranje loših djelatnika.

Komentirajući rad Vlade, kazao je kako je ona jedinstvena u provedbi reformi, prate zahtjevni ritam premijera Andreja Plenkovića i odrađen je veliki posao na Nacionalnom programu reformi. Ovo je prva Vlada od samostalnosti Hrvatske koja je ostvarila suficit, odnosno u jednoj godini više 'zaradila' nego potrošila. Pripremamo nove reforme kako bi ostvarili gospodarski rast i popravili kvalitetu života u Hrvatskoj. HDZ je i dalje najjača stranka u Hrvatskoj, pobjednica na lokalnim, parlamentarnim i na izborima za Europski parlament. Plenković uživa potporu članstva i vjerujem da ćemo nakon što Vlada provede sve reformske mjere biti još snažniji, dodao je.

Osvrnuo se i na nestabilnosti u stranci poput ostavke Darka Milinovića na mjesto šefa ličko-senjskog HDZ-a jer na čelo Nacionalnog parka Plitvička jezera nije imenovana njegova kandidatkinja. Smatra da politički problem u jednoj županijskoj organizaciji neće ugroziti stabilnost stranke na nacionalnoj razini. Drži da je Milinović neprimjereno reagirao i zbog toga snosi političku odgovornost, a vodstvo stranke je donijelo ispravnu odluku. Ministar je rekao da su promjene u vodstvu NP Plitvička jezera dobre jer bivši ravnatelj nije dobro radio svoj posao, o čemu je upoznat iz prve ruke kao bivši ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!