07:32 / 31.10.2018.

Autor: HRT

Kuščević: "Narod odlučuje" se nije prijavio za uvid u potpise; GI "Narod odlučuje" demantira

-

-

Foto: - / -

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministar uprave Lovro Kuščević govorio je među ostalim o referendumskim inicijativama, reformi javne uprave i budućim projektima.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministar uprave Lovro Kuščević govorio je među ostalim o referendumskim inicijativama, reformi javne uprave i budućim projektima.  

U vezi s potpisima za referendumske inicijative kazao je da je Vlada RH u suradnji s MUP-m, AZOP-om i APIS-om napravila u roku i u skladu sa zakonom i Ustavom kontrolu važećih, odnosno nevažećih glasova. "Nevažećih glasova je oko 40.000 po svakom pitanju. Vlada podržava referendum kao demokratski način izražavanja političke volje naših sugrađana. No zakon je takav, da se mora sakupiti najmanje 10% potpisa od ukupnog broja birača. Nijedna inicijativa nije to uspjela napraviti", kazao je. 

"Kako bismo zaista odgovorili svim ovim neopravdanim napadima, koji nemaju veze s pitanjima i ideologijom, već je to čista politika i politikanstvo - pozvali smo građane, udruge i inicijative da izvrše uvid u nevažeće potpise. Dosad se prijavilo otprilike 130 građana za svako referendumsko pitanje i po 4-5 udruga za svako referendumsko pitanje", kazao je.  "Meni je to veliko razočarenje i iznenađenje, jer mi je dokaz da inicijativa 'Narod odlučuje' radi jedan čisti politikanski pritisak na hrvatsku javnost. Koliko su inzistirali da se pojave na uvidu, pregledu, oni se uopće nisu prijavili. Rok je bio do petka u ponoć", izjavio je Kuščević.

Odgovarajući na kritike da se u vezi s reformom javne uprave nije napravilo ništa, Kuščević je rekao da cijeli svijet ima problema s birokracijom, a ne samo Hrvatska. "To što nas oporba napada, to je njihvo posao. Napadali su nas i za Agrokor, pa sada predlažu da se napravi i 'lex Uljanik'", kaže Kuščević.

"Ocjena mog mandata bit će u travnju 2019., kada će se ocjenjivati 2018. godina. Uvjeravam vas da će tada za tu godinu biti značajan progres. Tome  uvjerenju doprinosi činjenica, odnosno svi projekti koje smo realizirali i svi koji su pred nama. Realizirali smo u godinu dana izvrstan zakon o jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Taj zakon donio je političku stabilnost, a imali smo i samo jedne izvanredne izbore u godinu dana. U pravilu smo ih imali i preko 50", rekao je.

"Mogu istaknuti i izvrsnu poreznu reformu u kojoj smo također mi doprinijeli kao Ministarstvo uprave - rezultiralo je time da 1,6 mlrd. kuna jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju više u svojim proračunima godišnje. Po prvi put u Ministarstvu uprave imamo točno napravljene projekte, akcijski plan i znamo u kome pravcu idemo. Ugovorili smo dosad četiri projekta koja su vrijedna oko 300 milijuna kuna - projekt kompetencija, projekt kvalitete, projekt poslovanje, projekt e-pristojbe. Čekaju nas projekti - digitalizacija, jedinstveno upravno mjesto, e-potpis, e-pečat i još neki. Njihova ukupna vrijednost je preko 800 milijuna kuna", dodaje.

Govorio je i o smjerovima digitalizacije uprave i e-sustavima. Napomenuo je da se sustav e-građani želi napraviti i za poduzetnike. "To je projekt e-poslovanje. Potpisali smo ga prošli tjedan. Vrijedan je 50 milijuna kuna. Želimo slične takve forme omogućiti i poduzetnicima, da idu na jednu platformu i da s nje mogu otići u poreznu upravu, prijaviti-odjaviti zaposlenike i slično".

"Što se tiče projekta e-građani već danas postoji 78 usluga koje se mogu koristiti. Ponovo pozivam sve građane da se aktiviraju kao e-građani. Npr. za produženje vozačke dozvole ne morate više ići u MUP, već to možete učiniti sa svoga računala".

"Učinci će za pojedine projekte biti vidljivi već od početka godine. Od početka godine mi ćemo formirati JUM (jedinstveno upravno mjesto) u nekoliko institucija gdje će građani moći odraditi najosnovnije usluge". Najavio je da će se od iduće godine krenuti i s polaganjem stručnih ispita putem računala.

Kuščević je govorio i o jučerašnjem sastanku predstavnika HUP-a, premijera i nekoliko ministara, smanjenjem broja agencija, radnicima koji ondje rade. Napomenuo je da će RH morati radi predsjedanja EU-om zaposliti nove službenike na određeno vrijeme. Pojašnjavajući novi zakon o plaćama u državnim službama rekao je da se to predlaže radi podizanje kvalitete rada, motiviranja kvalitetnih ljudi, a sankcioniranja onih koji rade nešto lošije.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje": Poslali smo prijavu za uvid u potpise 

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" uputila je demantij na izjavu ministra Kuščevića u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Navodi da je 26. listopada ove godine, sukladno uputama Ministarstva uprave, Inicijativa dostavila u dva e-maila svu potrebnu dokumentaciju za prijavu 45 volontera za uvid u potpise. Poslana su dva e-maila (u 16:03 i u 16:06) kojim su volonteri prijavljeni. U oba e-maila zatražili smo potvrdu Ministarstva o primitku, koju nismo zaprimili, što je i inače bila praksa ministarstva prilikom dostavljanja dopisa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!