11:50 / 19.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Kuščević ne vidi problem, drugi ne misle tako

-

-

Foto: - / -

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu kako mu nije neugodno zbog propusta. Donosimo i reakcije.
Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu kako mu nije neugodno zbog propusta što je zaboravio kuću u Nerežišćima na Braču 11 godina unijeti u katastar te je izrazio žaljenje, ali je i naglasio kako kuću ne skriva jer ju je unio u imovinsku karticu, a podnio je i zahtjev za upis u katastar.

- Niti malo mi nije neugodno. Žao mi je da sam to zaboravio i propustio, ali ne radi se o skrivanju. Ta nekretnina nalazi se u imovinskoj kartici, vidi se na svim satelitskim snimkama, ne skrivam je - rekao je ministar na upite novinara uoči sjednice Vlade. Dodao je da za sve nekretnine ima građevinsku i uporabnu dozvolu, te da su sve nekretnine uredno i transparentno navedene u imovinskoj kartici od 2005. godine, kada je postao dužnosnik. Što se tiče spomenute nekretnine na Braču, poručio je kako nije riječ o vili, već o kući u kojoj živi.

- Budući da je moja supruga nezaposlena, nije negdje uhljebljena, ona iz te kuće iseljava ljeti kako bi ostvarila svoj dodatni prihod, rekao je Kuščević. Na pitanje kakvu poruku šalje građanima kada on sam nije 11 godina upisao nekretninu u katastar, ministar Kuščević naglasio je kako šalje poruku da svi investitori moraju graditi kako je on gradio, s građevinskom dozvolom. Upitan 'kakav je to grb s prvim bijelim poljem' koji se može vidjeti u dnevnom boravku te kuće, prema slikama na stranici za iznajmljivanje Booking, odgovorio je da ima puno raznih umjetnina i suvenira "pa vjerojatno i taj grb".Što se tiče Zakona o sprječavanju sukoba interesa i zašto se po hitnom postupku ne donese izmjena da se riješi pitanje nadležnosti o tome tko odlučuje o izuzimanju predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novakoviće u predmetu poznatom kao 'afera Hotmail', istaknuo je da postoji još niz razloga koje je potrebno ubaciti u taj zakon. "Mislim da je vrijeme da se i to sve skupa stiša, da čujemo pravno mišljenje i da to reguliramo", rekao je Kuščević.

Kuščević je pogriješio - priznaje ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i naglašava kako je to Kuščević i sam priznao.Jovanović: Sramotno i nedostojno ministra

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora Željko Jovanović (SDP) očekuje da će - u skladu sa zakonom, ministar platiti kaznu koja je za takav propust propisana. Kazao je kako je "sramotno i nedostojno" jednog ministra, naročito ministra uprave koji je prije bio ministar graditeljstva - da nije 11 godina nije upisao svoju nekretninu. "Sada se sprda sa svojim propustom i ismijava sve građane koji poštuju zakon", kazao je Jovanović.Marić: Ako je sam rekao da je napravio propust onda će to ispraviti

- Mislim da vam je ministar Kušćević sve objasnio. On je to objasnio i ako je bio kakav propust sigurno će to izpraviti. Ako je sam rekao da je napravio propust, onda će to ispraviti, izjavio je prije sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić.Štromar: Svaki građanin mora mora voditi računa o upisu svojih nekretnina

- Ne samo svaki ministar, nego svaki građanin mora mora voditi računa o upisu svojih nekretnina kako bi sve bilo precizno kako i treba biti, izjavio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS). Na pitanje hoće li biti kakvih sankcija za ministra Šromar je kazao kako nije dovoljno informiran je li i inače u takvim slučajevima bilo ikakvih sankcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!