10:02 / 17.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Kuščević izvijestio je na sjednici Vlade kako ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je na sjednici Vlade kako ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

- HNS DORH-u prijavio inicijative"Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

- 'Istina o Istanbulskoj' predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.
- Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.
- Za drugu inicijativu 'Narod odlučuje' prikupio je 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije. Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje. U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu. Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u uvodnom dijelu sjednice Vlade da se čini da niti jedno od tri referendumska pitanja nije prikupilo dovoljan broj potpisa. "Zadužit ćemo ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transprentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ", naglasio je premijer.Kuščević: Tko izgubi, ima se pravo ljutiti

"Ova Vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana. Nikome se to ne zamjera. Organizatorima se zamjeraju nepravilnosti koje su radili", kazao je uoči sjednice Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. Najavio je da će se broj prikupljenih potpisa objaviti na Vladi i izvješće poslati Saboru na kojemu je da donese daljnje odluke.  te poručio: "Ovo je rezultat rada stručnog povjerenstva koje nije pristrano. Ukoliko su kolege iz inicijativa skupile dovoljan broj glasova bit će referenduma, a ako nisu  - neće. Tko izgubi, ima se pravo ljutiti", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!