20:03 / 25.05.2018.

Autor: HRT

Kuščević: Novim zakonom proširit će se ovlasti Povjerenstva

-

-

Foto: - / -

Pričamo o kući koja se tek počela crtati, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević govoreći o nacrtu Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je, pojavivši se u medijima, podignuo buru.
Pričamo o kući koja se tek počela crtati, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević govoreći o nacrtu Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je, pojavivši se u medijima, podignuo buru.

Ministar je rekao kako će konačna verzija biti gotova potkraj idućeg tjedna. Zakonom se neće smanjiti ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nego će se i proširiti kao i krug osoba na koje se zakon odnosi.

U izmjene se, prema ministrovim riječima krenulo kako bi se postojeći zakon uskladio s odredbama Ustavnog suda i sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka čija je primjena danas stupila na snagu. Otvoreni smo za suradnju, radna skupina sastavljena je do vrhunskih stručnjaka iz Ministarstva uprave, Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Državnog odvjetništva, udruge općina, županija i gradova.

Imamo nekoliko verzija zakona - verziju koju je napravilo Ministarstvo uprave, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, verziju starog Zakona. U utorak će se sve te verzije staviti na stol, rekao je ministar.

Jelena Berković iz GONG-a smatra da su mišljenja podijeljena i da je mišljenje GONG-a negdje između. "Taj prijedlog koji smo uistinu vidjeli znači uvođenje arbitrarnosti u djelovanje povjerenstva, tj. niti slabi niti jača ovlasti, nego jednostavno uvodi svojevrsnu maglovitost koja bi poslije mogla dovesti do pada slučajeva na sudovima i do nejasnih uputa dužnosnicima, kojih se pravila moraju držati", naglasila je.Članovi Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa smatraju da nacrt novog zakona koji je napisalo Ministarstvo uprave smanjuje ovlasti Povjerenstva i nije dobar temelj za daljni rad. 

Iz njega je, neslužbeno se doznaje, primjerice eliminiran konkretan popis kažnjivih ponašanja dužnosnika iz područja sukoba interesa.

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže kako je riječ o radnoj verziji. Detalje ne otkriva, no u jedno je siguran - ovlast se Povjerenstva ustvari povećavaju.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izvijestila je da će Povjerenstvo do ponedjeljka izraditi svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona navodeći da su se svi članovi radne skupine koja radi na izmjenama Zakona, osim predstavnika Ministarstva uprave, na posljednjem sastanku složili da prijedlog izmjena koje je napravilo Ministarstvo nije dobar temelj za daljnji rad.

Novaković ističe da je na sastanku, održanom u utorak 22. svibnja, dogovoreno da će temelj za izmjene i dopune, odnosno eventualni novi zakon, biti postojeći zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo vjeruje da će Ministarstvo uprave to prepoznati i da će zajednički iznjedriti jedan kvalitetan zakon po kojem će i dužnosnici znati što su im obveze i prema kojem će Povjerenstvo moći normalno i kvalitetno raditi, poručila je članica povjerenstva Tatijana Vučetić.

Grbin o nacrtu zakona o sukobu interesa: Nadam se da je to gaf

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin osvrnuo se na navodni nacrt prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa koji se pojavio u medijima poručivši ministru uprave Lovri Kuščeviću kako se nada je to samo gaf.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!