14:39 / 08.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Kuščević podnio ostavku!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Što će se događati na sastanku koalicijskih partnera u utorak? Hoće li Lovro Kuščević ostati ministar te hoće li HNS ubuduće biti koalicijski partner HDZ-a?
Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević podnio je u ponedjeljak ostavke na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon višestanog sastanka u središnjici stranke izvijestio novinare da ih je prihvatio.

Njegovu su ostavku proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

-  Ministar Kuščević i ja razgovarali smo, dao je svoj mandat na raspolaganje kao ministar uprave i kao politički tajnik HDZ-a. Ja sam kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke tu ostavku prihvatio. On će napustiti obje dužnosti i vratiti se u Hrvatski sabor s obzirom na sve okolnosti u medijima. Ocijenili smo da to nema nikakvog daljnjeg smisla. Ono što slijedi jest da ministar Kuščević riješi sve te nedoumice koje se pojavljuju u javnosti, izjavio je Andrej Plenković.

- Ja sam odgovoran političar, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, tri puta sam imenovan za ministra. Ova negativna medijska percepcija utječe na stranku i na Vladu. Ne želim biti uteg. Ponosan sam na sve što sam napravio u svojim mandatima, rekao je Lovro Kuščević.

HNS pozdravio ostavku

- HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku jer smatra da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka", stoji u priopćenju. Na Facebooku je Kuščevićevu ostavku komentirao Mirando Mrsić.

- Kada bi Kuščević bio jedini!? Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska vlada treba otići. Vrijeme je da Plenković podnese ostavku i da najnesposobnija vlada u povijesti Hrvatske nestane. Dosta je bilo! Izbori su jedina opcija za Hrvatsku! Odlazite i prestanite mučiti Hrvatsku!
SDP: Izostaju reakcije institucija

Politički tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je ustvrdio da i u slučaju Lovre Kuščevića izostaju reakcije institucija.

- U cijeloj priči vezanoj za afere Lovre Kuščevića, koje i svi mi koji smo pozorno pratili ne možemo izbrojati, važnu ulogu odigrali su mediji koji rade svoj posao i ukazuju na ovakve anomalije na dužnosničkim pozicijama. Nažalost, vidimo da i u slučaju Lovre Kuščevića, kao i prethodnih ministara s aferama, izostaju reakcije institucija, komentirao je Vukas na svom profilu na Facebooku ostavke Kuščevića na dužnost ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a.

- Potrebna je reforma sustava, jer micanje jedne osobe ne rješava problem. Nedostatak pravne sigurnosti stvara nepovjerenje u sustav, a to je jedan od razloga zbog kojih ljudi iseljavaju iz Hrvatske. SDP će dati svoj doprinos borbi protiv korupcije kroz niz antikorupcijskih mjera koje ćemo uskoro predstaviti javnosti. Borba protiv sveprisutne korupcije nam je prioritet, napisao je Vukas u vezi s Kuščevićevom ostavkom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!